Haard & kachel: modellen, prijs, decoratie, verwarming – Modern wonen

Een open haard zorgt voor ontspanning, een gevoel van welzijn en warmte. Het is dan ook niet verwonderlijk dat open haarden en andere kachels bovenaan het verlanglijstje van huiseigenaren staan, want verwarming met hout is populair. Vooral op koude dagen is er niets beter dan knus voor een knapperend haardvuur te gaan zitten en te genieten van de tijd. Er zijn veel verschillende soorten haarden. Van open en gesloten tot tegelkachels of pelletkachels, ze hebben allemaal hun voor- en nadelen.

De basis – open haard als feelgood zone en middelpunt van de leefruimte

Een open haard vereist een zekere deskundigheid die niet mag worden onderschat. Vooral wanneer u beslist welke haard de juiste is voor uw huis, moet u zich uitvoerig informeren over de verschillende soorten haarden en hoe ze worden gebruikt.

Algemene kennis over haarden – rookkanaal, emissiewaarden & de eco-balans

Allereerst moet u weten dat elke open haard een rookkanaal nodig heeft. Zonder een rookkanaal, d.w.z. een schoorsteen, is een haard geen open haard. De absolute uitzondering zijn bio-ethanol haarden, maar aangezien deze geen rook veroorzaken en dus geen rookkanaal nodig hebben, worden zij strikt genomen niet als een open haard beschouwd. De districtsschoorsteenveger bepaalt hoe een rookkanaal eruit moet zien. Hij is ook verantwoordelijk voor de inspectie van de afgewerkte haard. Als u een schoorsteen wilt installeren in het huis dat u hebt gekocht, moet u eerst in detail nagaan of er een rookkanaal in de constructie was opgenomen. Indien dit niet het geval is, zal de hele zaak moeilijker zijn dan u dacht en zal u misschien uw toevlucht moeten nemen tot een externe schoorsteen.

Tip! Verwarming in vergelijking

Tot 55% besparen op kosten (thermische energie)? Tip! Niet alleen nu al, maar praktisch? Bespaar energie met het verwarmingssysteem in uw woning. Maak gebruik van de volgende gelegenheid voor renovatie of uw aanstaande nieuwbouw. Hier vindt u onze verwarmingssystemen gids: zonne-energie, olie, gas, warmtepomp, pellets in vergelijking en als extra, staatssubsidies. Lees hier verder:

  • Vergelijking van verwarmingssystemen

Open haard in modern flatgebouw(Berlijn):

Open haard Integratie Landhuis(Mallorca)

De volgende vraag is of u een haard met of zonder deur kiest. Dit is niet alleen een visueel verschil, maar is ook van cruciaal belang voor de werking van de haard. Het gebruik van een open haard zonder deur alleen voor het knappereffect is verre van modern en moet worden vermeden, niet alleen ter bescherming van het milieu, maar ook voor de eigen gezondheid. Deze haarden hebben niet alleen een stuitende fijnstofuitstoot, maar ook een zeer slecht ecologisch evenwicht. Daarom zal het vanaf 2024 niet langer toegestaan zijn een haard zonder deur te bezitten. Tegen die tijd moet een haard niet alleen een deur en een filter tegen fijn stof hebben, maar ook de juiste emissiewaarden. Dit wordt voorgeschreven door de BImSchV (Federale Verordening Immissiecontrole). Als u nu dus een open haard overweegt, hoeft u niet langer te denken aan een versie zonder deur. Gelukkig zijn er nog goede alternatieven, zodat u het knetterende effect niet verliest.

Openhaardmodellen – een kwestie van smaak en functionaliteit

Er zijn veel verschillende modellen haarden, maar bij de keuze van een haard mag u zich niet beperken tot het visuele aspect en moet u ook rekening houden met de verschillende functies van een haard. Welk haardmodel het beste bij uw woning past, hangt dus af van veel verschillende factoren en uw wensen.

Glazen haard – gezelligheid en kampvuursfeer

Natuurlijk geldt bij open haarden: “Hoe meer je van het vuur ziet, hoe hoger de behaaglijkheidsfactor”. Daarom is een glazen haard een goed alternatief voor een haard zonder deur, aangezien hij bijna hetzelfde effect heeft. Een glazen haard ziet er het gezelligst uit met drie open zijden, omdat het vuur dan niet alleen van elke kant te zien is, maar ook het gezellige licht overal wordt verspreid. Zo’n glazen haard is gemaakt van speciaal glas in de vorm van glaskeramiek. Dit geeft hetzelfde effect als een kampvuur. Dergelijke haarden zijn zelfs verkrijgbaar zonder zichtbare handgreep op de glazen ruit, wat het geheel nog gezelliger maakt. Hiervoor moet de haard echter in een inbouwplaats worden geïnstalleerd.

Hangende open haard – individueel en gevaar verminderend

Een hangende haard is ook een niet te onderschatten alternatief. Dit model komt oorspronkelijk uit Scandinavië en biedt veel variatie, omdat het niet gebonden is aan één hoek in de kamer. De haard kan overal in de kamer aan de muur worden bevestigd en zo ook rondom verwarmen. Bovendien wordt het risico van verbranding van kinderen en dieren sterk beperkt, aangezien de haard niet binnen hun bereik hangt. Branden, stoken en schoonmaken is ook gemakkelijker met dit model, omdat u niet tot op de grond hoeft te bukken, maar op ooghoogte kunt werken – u bespaart zelfs rugpijn.

De Deense schouw – de klassieker met personalisering

De Deense open haard is het laatste model dat zich in enkele jaren al tot een klassieker heeft opgewerkt. Het is de voortzetting van de gewone kachel en is nu verkrijgbaar in vele varianten. Het is uitgerust met een groter kijkvenster, wat voor meer gezelligheid zorgt. Het heeft ook een nieuwe moderne technologie, een verbrandingskamer die het rendement verhoogt en zelfsluitende deuren. Een groot voordeel van deze kachel is dat hij niet vast geïnstalleerd is, zodat hij zelfs meeverhuisd kan worden. Er zijn nu Deense draai-haarden verkrijgbaar met een extra verwarmingsplaat, maar ook enkele die met pellets, gas, bruinkool of steenkool kunnen worden gestookt. Een allrounder die geschikt is voor elk huis en kan worden aangepast aan individuele behoeften.

Open haarden als verwarmingssysteem – kachels, tegelkachels en gashaarden

Natuurlijk wilt u uw haard niet alleen gebruiken om uw ziel en uw woonkamer te verwarmen. Een open haard kan op vele andere manieren worden gebruikt. Dit houdt onder meer in dat het hele huis moet worden verwarmd en niet slechts één kamer. Natuurlijk zijn er speciale leidingen, buizen en energievoorzieningssystemen nodig.

Pelletkachel als verwarmingssysteem – energiezuinig en milieubewust

De eerste manier om uw haard als verwarming te gebruiken is de pelletkachel, waarbij u niet met hout maar met pellets verwarmt. Een dergelijke haard is bijzonder geschikt voor energiebesparende woningen. Het wordt verwarmd met houtpellets die worden gemaakt van houtafval zoals zaagsel. Ze zijn echter veel efficiënter omdat ze langer branden dan dezelfde hoeveelheid hout. Om het hele huis met zo’n haard te verwarmen, moet hij worden aangesloten op de warmwatervoorziening. Het voordeel is duidelijk dat een haard met een verwarmingsfunctie niet alleen het milieu beschermt, maar ook het huishoudbudget. Helaas is de installatie van een dergelijke haard zeer kostbaar, waardoor het visuele aspect vaak wordt verwaarloosd en er slechts een kleine ruit beschikbaar is. De gezelligheid heeft dus de neiging af te nemen, maar het is altijd overal lekker warm en zonder een schuldig geweten. Complementair aan een dergelijk verwarmingssysteem is een zonnesysteem op het dak, dat in de zomer het water kan verwarmen. Voor een dergelijk systeem is een warmwateropslagtank met een minimuminhoud van 1000 liter nodig, maar die past goed in de kelder.

Gashaard als verwarmingssysteem – modern en ongecompliceerd

Maar het is ook mogelijk om het hele huis te verwarmen met een gashaard, wat zelfs enkele voordelen biedt. Enerzijds gaat de gezellige factor niet verloren, want de vlam kan rustig achter een glazen deur flakkeren en uw hart verrukken. Achter de façade bevindt zich echter een geavanceerd systeem van ventilatieverwarming dat door het hele huis kan lopen. Deze haard werkt zowel op aardgas als op propaangas, dat kan worden ingebouwd in een vloeibare patroon die tot 11 kilogram kan bevatten. Volgens de fabrikant gaat dit tot 25 uur mee en geeft het warmte. Een ander niet te versmaden voordeel is dat de haard en de lucht schoon blijven. Er is geen roet, de schoorsteen hoeft zelden te worden schoongemaakt en er is vrijwel geen fijn stof. En ondanks dit alles lijdt zelfs het rendement er niet onder, want dat is een respectabele 70 procent. Een alternatief dat je zeker moet overwegen.

https://www.instagram.com/p/Bfyops-FvtU/?tagged=gasfireplace

De tegelkachel als verwarming

Waarschijnlijk het oudste model onder de kachels is de tegelkachel. Zijn geschiedenis bewijst echter zijn doeltreffendheid, want hij kan tussen 12 en 24 uur opwarmen en dus voor behaaglijke warmte zorgen. Hout, pellets of steenkool kunnen hier worden verbrand. Intussen zijn er zelfs ramen in tegelkachels te vinden, omdat het knusse gevoel gewoon te belangrijk is geworden en de consument zich een leven zonder dit gevoel niet meer kan voorstellen. Ook het rendement is indrukwekkend, want een tegelkachel verbrandt zijn brandstof volledig. Bovendien hebben tegelkachels de reputatie bijzonder behaaglijk te zijn, omdat de stralingswarmte gelijkmatig is en de luchtlagen er niet door in de war worden gebracht. De tegelkachel moet dus ook worden overwogen als u op zoek bent naar een haard met een verwarmingsfunctie voor het hele huis.

Open haard buiten

Brandhout: doe-het-zelf, hakken en stapelen

Opslag van brandhout en openhaardhout – Grotere hoeveelheden brandhout worden vaak op eigendommen opgeslagen. De tuin of een schuur worden vaak gebruikt voor opslag. Grotere hoeveelheden brandhout moeten, wanneer zij eenmaal op een terrein zijn opgeslagen, op een tegen brand beschermde plaats worden opgeslagen. Deze maatregel wordt regelmatig gecontroleerd door een schoorsteenveger. In dit artikel vindt u tips en video’s over het opslaan, doe-het-zelf, stapelen en hakken van brandhout voor uw open haard:

  • Tip: Brandhout + opslag

Bouw je eigen open haard?! Video-instructie: Installatie

U kunt uw haard dus ook zelf bouwen en aansluiten.

Verwarmingsgids: types, prijzen & vergelijking

Verwarming & Types – Het onderwerp verwarming is niet alleen interessant voor bouwers, maar ook voor eigenaars van onroerend goed. Verwarming is niet alleen noodzakelijk in een woning, maar ook wettelijk verplicht. Welke soorten verwarming zijn er, hoe moeten deze worden onderhouden en zijn er wettelijke subsidies voor de aanleg van bepaalde soorten verwarming of moeten de kosten volledig door de eigenaar worden gedragen? Vooral bij de bouw van een huis of bij renovatie en modernisering speelt het verwarmingssysteem een doorslaggevende rol, omdat een groot deel van de latere bedrijfskosten ervan afhangt, voor u of voor uw huurders.

Bij de keuze van een verwarmingssysteem moet met een aantal zaken rekening worden gehouden, want er zijn grote verschillen. Afhankelijk van het object moet een individuele beslissing worden genomen over welk systeem het meest geschikt is om het hele pand efficiënt te verwarmen. De systemen verschillen niet alleen in milieuvriendelijkheid, maar ook in efficiëntie en prijs. Zonne-energie, olie, gas, warmtepomp, pellets:

  • Verwarming: Vergelijking & Kosten