Geregistreerd Zakenman / Geregistreerd Zakenvrouw (e. K.) – Stichting, Financiering, Aansprakelijkheid & Co.

Eingetragener Kaufmann (e. Kfm.) / Eingetragene Kauffrau (e. Kfr.) / Handelsvertegenwoordigers op naam (e. K.) – De handelsvertegenwoordigers op naam belichamen een Duitse rechtsvormvariant die gebaseerd is op de ondernemingsrechtsvorm van de eenmanszaak (EU). Dit betekent dat het een vennootschap is die door één persoon wordt opgericht en beheerd en die ook verplicht is zich in het handelsregister in te schrijven – vandaar de naam. Leer alle belangrijke feiten erover hier! Daarnaast vindt u alle Duitse vennootschapsvormen en rechtsvormen, alsmede tips voor het oprichten van een vennootschap, inclusief het speciale geval van onroerend goed GmbH, familiestichting & Co.

Geregistreerde handelaren (e. K.) – Stichting, financiering, aansprakelijkheid & Co.

Bij de rechtsvorm van eenmanszaken wordt een onderscheid gemaakt tussen freelancers, kleine handelaren en geregistreerde handelaren, waarbij de laatste de enige rechtsvormvariant is die in het handelsregister moet worden ingeschreven. De verplichting tot inschrijving in het handelsregister geldt echter alleen voor handelaren die zich actief bezighouden met commerciële handel – de zogenoemde “tradesmen”. Zij worden ook wel “feitelijke handelaren” genoemd en worden doorgaans beoordeeld volgens het Duitse wetboek van koophandel (HGB).

Als u een eenmanszaak hebt en eigenaar bent van een bedrijf, maar er geen handel in drijft, wordt u beschouwd als een “facultatieve handelaar” en kunt u ervoor kiezen uw bedrijf al dan niet in te schrijven in het handelsregister. Indien u besluit zich niet te laten registreren, bent u onderworpen aan het Duitse Burgerlijk Wetboek (BGB). Typische “Kannkaufleute” zijn bijvoorbeeld kleine handelaren en freelancers.

Meer informatie over de afzonderlijke rechtsvormen vindt u hier:

  • Eenmanszaak (EU)

Stichting & Bedrijfsnaam

In vergelijking met de twee andere rechtsvormen gelden voor de oprichting van een vennootschap voor handelaren de strengste eisen: naast de aanvraag van een fiscaal identificatienummer (fiscaal identificatienummer) bij uw belastingkantoor en de registratie van uw vennootschap bij het handelskantoor, bent u ook verplicht een notaris een inschrijving in het handelsregister te laten doen. Tegen een kostprijs van ongeveer 200 tot 300 euro kunt u de titel van echte koopman veilig stellen. Pas nadat u deze openbare registratie hebt voltooid, hebt u een eigen vennootschap in juridische zin.

U bent vrij in de keuze van het soort bedrijfsnaam in vele opzichten, maar deze moet informatie geven over uw commerciële status en tevens te onderscheiden zijn van de bedrijven van andere handelaren. U kunt een persoonlijke vennootschap oprichten die u als eigenaar gedetailleerder beschrijft, of een materiële vennootschap die meer onthult over uw zakelijk doel en de diensten die ermee gepaard gaan, of zelfs een sjieke vennootschap… Het is verplicht het geslachtsneutrale achtervoegsel “e. K.” – of “e. Kfr.” voor geregistreerde zakenvrouwen of “e. Kfm.” voor geregistreerde zakenmannen – toe te voegen aan de voorwaardelijke verplichtingen van uw eenmanszaak. Daarnaast kunt u overwegen uw bedrijfs- en/of handelsnaam als handelsmerk te laten registreren om uw naam of bedrijf te beschermen.

Financiering en winstverdeling

Er is geen minimumkapitaal vereist om een bedrijf als geregistreerde handelaar op te richten. Natuurlijk blijft het raadzaam bepaalde reserves aan te leggen en een financieringsplan op te stellen om financieel voorbereid te zijn in geval van onaangename verrassingen. Bovendien zult u alleen al voor het opstarten enige kosten moeten maken voordat u zelfs maar winst begint te maken met uw bedrijf. Het positieve aspect: uw winst is voor 100 procent van u en u hoeft die met niemand te delen!

Aansprakelijkheid, boekhouding & belastingen voor geregistreerde handelaren

Als eenmanszaak hebt u onbeperkte aansprakelijkheid, d.w.z. zowel met uw bedrijfsvermogen als met uw persoonlijke vermogen. Door uw registratie bent u verplicht een boekhouding te voeren en regelmatig balansen en inventarissen op te stellen voor uw bedrijf. Anderzijds bent u vrijgesteld van de openbaarmakingsplicht en hoeft u uw bedrijfscijfers en -boeken niet openbaar te maken. Tenzij je een jaaromzet hebt van meer dan 130 miljoen euro…

Een eenmanszaak is tegelijkertijd altijd een natuurlijk persoon. Bijgevolg zijn geregistreerde handelaren uiteraard in de eerste plaats onderworpen aan de inkomstenbelasting. Bovendien voorziet de belastingwetgeving in verdere heffingen op de omzetbelasting en de bedrijfsbelasting.

Geregistreerde handelaar (e. K.) – Voor wie is het de moeite waard?

Houdt u van het idee uw eigen baas te zijn en beslissingen niet te moeten afstemmen met andere aandeelhouders of directeuren? Dan zou de rechtsvorm van een bedrijf wel eens iets voor u kunnen zijn! Ongecompliceerde oprichtingsprocedure, het vereiste minimumkapitaal is nul en er zijn geen partners, medeoprichters of aandeelhoudersteams die u lastig vallen of zich met u bemoeien… Je neemt het risico en je plukt de vruchten – 100 procent.

Waarom moet u zich als handelaar registreren? De rechtsvorm van geregistreerd zakenman (e. Kfm.) of geregistreerd zakenvrouw (e. Kfr.) is de moeite waard voor degenen die bereid zijn beheersbare risico’s te nemen om snel en gemakkelijk een eigen bedrijf te beginnen. U hebt geen enorme financiële reserves nodig en u betaalt ook relatief weinig belasting op uw winst. Een eenmanszaak is dus bij uitstek geschikt voor jonge ondernemers die niet alleen dromen van zelfontplooiing maar ook hun leven in eigen handen willen nemen.

Alternatieven voor het E.K.: Rechtsvormen in Duitsland

Rechtsvormen – Welke soorten vennootschappen zijn er? Als u uw eerste vennootschap wilt oprichten, is de keuze van de ideale rechtsvorm een van de eerste stappen in het proces van de oprichting van een vennootschap. Of u nu een speciaal vastgoedbedrijf of een startende onderneming wilt oprichten, ik heb hier alle soorten ondernemingen in Duitsland voor u op een rijtje gezet.

  • Rechtsvormen: Lijst

Bedrijfstypen in detail: