Windkrachtcentrale – gebruik van hernieuwbare energie door wind

Windturbines komen het meest voor in windturbineparken, waar meerdere windturbines met een horizontale as op een groot oppervlak worden geplaatst. Je kunt ze al van ver zien en de windturbines hebben zich al in ons landschap geïntegreerd. Zij zijn waarschijnlijk de duidelijkste getuigen van de gestaag voortschrijdende energietransitie in Duitsland. Maar wat is er te weten over de grote energieproducenten en heeft duurzame energie uit wind ook zijn nadelen?

Windturbines – alles wat u moet weten over hernieuwbare energie uit wind

De meeste mensen kennen windturbines alleen als grote installaties die telkens weer in het landschap opduiken, maar hoe werkt een windturbine eigenlijk en hoe kan er bruikbare energie mee worden opgewekt?

Keyfact 1 – Een moderne en grote windturbine kan een vermogen van enkele megawatts bereiken.

Kernfact 2 – Windturbines worden per locatie onderverdeeld in offshore en onshore

Kernfact 3 – Windturbines hebben geen directe invloed op de waarde van een eigendom of grond.

Het vermogen – hoeveel energie produceert een windturbine?

Het door een windturbine opgewekte vermogen neemt evenredig toe met de derde macht van de windsnelheid. Dit betekent dat het vermogen verachtvoudigt wanneer de windsnelheid verdubbelt. Als er echter te weinig of te veel wind is, kan de turbine niet werken. Als de windsnelheid onder 2 m/s daalt, stopt de productie, maar als de snelheid te hoog is of als er storm is, moet de turbine om veiligheidsredenen worden stilgezet om schade te voorkomen. Een grote en moderne windturbine kan een vermogen van enkele megawatts bereiken en dus veel energie produceren.

Efficiëntie – de maatstaf van energie

Het rendement van een rotor beschrijft de verhouding tussen de inkomende windenergie en het daarmee opgewekte elektrische vermogen. Dit kengetal wordt ook wel de vermogenscoëfficiënt genoemd. De theoretische bovengrens van het haalbare rendement is 59,3%, terwijl in de praktijk de beste windturbines een rendement tot 50% hebben. In de praktijk betekenen deze cijfers dat het fysisch mogelijke bijna is bereikt en dat de optimaliseringsmaatregelen vooral liggen op het gebied van de verhoging van het windsnelheidspectrum. Het onderzoek op dit gebied boekt echter steeds meer vooruitgang en breidt het potentieel van windturbines en windparken steeds verder uit. De daaruit resulterende hernieuwbare energie biedt dus een goed alternatief voor de gangbare milieuonvriendelijke energieopwekking, zoals kernenergie of energie uit kolengestookte centrales.

De verschillende vormen – hoe windturbines verschillen

De bekendste zijn waarschijnlijk de horizontale windturbines met een driebladige rotor. De bladprofielen van de rotorbladen zijn aërodynamisch geoptimaliseerd om een hoger rendement te bereiken en de geluidsemissies te beperken. De diameter van de rotors varieert naar gelang van het model. De grote windturbines hebben een rotordiameter van meer dan 100 meter. Met deze afmetingen leveren zij een rendement van 50 procent en vermogens van enkele megawatts. Oudere modellen hebben vaak een mechanische versnellingsbak nodig om de generator op een voldoende hoog toerental te laten draaien. Deze tandwielkasten veroorzaken echter slijtage en wrijvingsverliezen, zodat een windturbine zonder tandwielkast voordeliger is, minder energieverlies heeft en minder onderhoud vergt.

Daarnaast is er nog een andere vorm van windturbine, namelijk windturbines met verticale roterende assen. De meest voorkomende zijn waarschijnlijk de Savonius- of Darrieus-rotors, maar in vergelijking met windturbines met een horizontale as en een rotor met drie bladen bereiken deze een veel lager rendement en zijn zij dus veel minder efficiënt.

Offshore en onshore – de locatie bepaalt

Windturbines worden ook in een andere categorie onderverdeeld. Offshore turbines worden hoofdzakelijk gebouwd in de uiterwaarden van de oceanen. De bouw ervan vergt meer inspanning dan die van turbines op het vasteland. Deze worden voornamelijk op het vasteland gebouwd en vereisen minder bouwwerkzaamheden. Anderzijds hebben offshore-installaties een aanzienlijk hoger aantal uren vollast dan onshore-installaties op het vasteland.

Waardeverlies door windenergie – waarom eigenaars van onroerend goed tegen hernieuwbare energie zijn

Hernieuwbare energie uit windenergie geeft een enorme impuls aan de energietransitie in Duitsland. Alleen al in 2016 werden in Duitsland in totaal 1.624 nieuwe turbines geïnstalleerd, 24 procent meer dan in het jaar daarvoor. De meeste van deze windturbines zijn geplaatst in windmolenparken, maar ze vestigen zich ook langzaam in landelijke gebieden. Huiseigenaren hebben vaak gemengde gevoelens over deze verandering, omdat zij vrezen dat zij een waardevermindering van hun eigendom zullen moeten aanvaarden. Zijn de bezwaren van de eigenaars gerechtvaardigd of zijn windmolenparken bevorderlijk voor de levenskwaliteit van de omwonenden?

De angst – schadelijk voor de gezondheid & waardeverlagend

Eigenaars van onroerend goed vrezen dat windmolenparken in de nabijheid van woongebieden niet alleen een negatief effect zullen hebben op de levenskwaliteit, maar ook op de grondprijzen en de waarde van het onroerend goed. Deze bezorgdheid is gegrond, want er zijn verschillende argumenten tegen hernieuwbare energie uit wind: windturbines worden ervan verdacht schadelijk te zijn voor de gezondheid. Blootstelling aan hoorbaar en laagfrequent geluid, schaduwen, lichtweerkaatsing, ijsgooien en lichtuitstoot zou slaap- en concentratiestoornissen, maar ook depressies veroorzaken. Bovendien verstoren windturbines het landschap. De vrees is dan ook dat windturbines in de nabijheid van steden zullen leiden tot dalende vastgoedprijzen en een daling van de nieuwbouw. Bezitters van onroerend goed die hun eigendom als een oudedagsvoorziening beschouwen, vrezen nu de waarde van hun investering. Deskundigen bevestigen dat verliezen van 20 tot 30 procent denkbaar zijn. Uit een studie van het Agentschap voor Duurzame Energie (AEE) is gebleken dat de acceptatie van elektriciteitscentrales in de woonomgeving sterk varieert. 37 procent van de 1.000 respondenten zegt geen bezwaar te hebben tegen de bouw van een windturbine in de buurt, terwijl 63 procent van de 1.000 respondenten geen bezwaar heeft tegen de bouw van een zonnepark. Hieruit kan worden geconcludeerd dat windmolenparken een beduidend slechter imago hebben dan zonneparken en dat hernieuwbare energie uit windenergie minder populair is.

De andere kant – wat spreekt tegen de angst van de eigenaars?

De voorstanders van windturbines zien de zaak echter enigszins anders en zien geen reden tot bezorgdheid. De juridische situatie biedt enkele regelingen die helpen om het waardeverlies zo gering mogelijk te houden. Of het nu gaat om de aanleg van wegen, industrieterreinen of windturbines, de wet schrijft niet alleen een beschermende afstand voor, maar zorgt ook voor bescherming van de bewoners tegen lawaai. Deze verordeningen zorgen ervoor dat veranderingen in het landschap slechts een minimaal effect hebben op de waarde van onroerend goed. De kwaliteit van het leven of de waarde wordt niet aangetast indien de minimumafstanden en de immissiewaarden correct worden nageleefd. Een ander argument van de tegenpartij is dat grondprijzen en vastgoedwaarden door veel verschillende factoren worden beïnvloed en dus voortdurend aan verandering onderhevig zijn. Of de dalende waarden rechtstreeks in verband kunnen worden gebracht met de bouw van een windmolenpark is derhalve onduidelijk en kan niet worden vastgesteld.

Conclusie – Waarde van de grond, voor- en nadelen & de verkoopprijs

Of men nu voor of tegen een windturbine is, het onderwerp biedt ongetwijfeld veel stof tot discussie. Maar waar hangt de grondwaarde eigenlijk van af en hebben windmolenparken er iets mee te maken? Een feit is dat de aanwezigheid van windmolenparken in de onmiddellijke nabijheid van het onroerend goed de potentiële groep kopers verkleint, aangezien er altijd mensen zullen zijn die niet in de buurt van een dergelijk park willen gaan wonen. Een kleinere groep kopers leidt echter niet automatisch tot een lagere aankoopprijs. De waarde van het onroerend goed wordt beïnvloed door vele factoren en vloeit uiteindelijk alleen voort uit de wisselwerking daartussen. Daarom kan zelfs met een bestaand windmolenpark in de buurt een goede verkoopprijs worden bereikt als de eigenaar zijn doelgroep kent en weet hoe hij de voordelen van het onroerend goed moet benadrukken. De aanwezigheid van een windmolenpark heeft natuurlijk zijn voor- en nadelen, maar er kan niet over de hele linie worden gezegd dat de aanwezigheid van een dergelijk park schadelijk is voor de plaats.