Hoe correct behangen – patronen, kleuren en techniek

Of het nu in het leven is of gewoon in onroerend goed. Op een gegeven moment, heeft iedereen een verandering van omgeving nodig. En hoe kun je dat beter doen dan door de muren te veranderen. Natuurlijk, de beste manier om dat te doen is met nieuw behang. De keuze is gewoon eindeloos, zowel in bouwmarkten als op het internet. Van kleurrijk gebloemd tot gestreept of gewoon in normale kleuren. Er is voor iedereen wel iets om een kleine verandering in het leven te beïnvloeden.

Behang stap voor stap – accessoires, behangrollen & instructies

Als u besluit uw vier muren opnieuw in te richten, moet u zich eerst een paar vragen stellen. Welk behang wilt u? Welke kleuren passen het beste bij uw nieuwe kamer? En hoe werkt behangen precies? Wij gaan tot op de bodem van al deze vragen en leggen alles uit over behangpapier. Zodat uw nieuwe huis net zo mooi wordt als u droomt. Schildertips vindt u hier: 11 tips voor het schilderen’.

Behangrollen – Hoeveel heb je er nodig voor je kamer?

Allereerst, hoeveel rollen behang heb je nodig? Het behang heeft meestal een standaardafmeting van 53 cm breed en 10,05 cm lang. Bij het berekenen van de hoeveelheid behang is het dus nog niet nodig te weten welk behang u wilt. Om de hoeveelheid te berekenen, is er een zeer eenvoudige formule die op elke kamer kan worden toegepast.

[( kamerbreedte x 2 ) + ( kamerlengte x 2 )] x kamerhoogte = muuroppervlakte

Zodra u deze formule hebt berekend, weet u hoe groot uw muuroppervlak is. Eén rol behang met de hierboven vermelde standaardafmetingen is voldoende voor ongeveer vijf vierkante meter muuroppervlak. Bereken nu het aantal rollen dat nodig is voor uw muuroppervlak met de formule:

Wandoppervlak/5 = aantal benodigde rollen behang

Als je een kamer hebt van 3m x 4m x 2,5m, heb je een muuroppervlakte van ongeveer 35 vierkante meter en heb je dus zeven rollen behang nodig. In het algemeen is het echter beter een rol te veel te hebben dan te weinig, aangezien het moeilijk is rekening te houden met afsnijdingen en andere fouten. Bij behang met patroon moet u rekening houden met nog meer, aangezien het patroon in elkaar moet passen en u misschien nog meer afval hebt.

Checklist behangaccessoires – wat u nodig heeft bij het behangen

Om bij het behangen al het nodige gereedschap bij de hand te hebben, moet u zich goed voorbereiden op uw herinrichting. Wanneer u gaat behangen, moet u de volgende dingen bij de hand hebben:

  • Spuitfles – Hierin moet water of behangafstoter worden gedaan, waarmee u het behang kunt bevochtigen.
  • Nagelroller – Gebruik deze om in het oude behang te snijden, zodat het beter kan intrekken.
  • Spatel – De spatel is het meest doeltreffende gereedschap voor het succesvol verwijderen van oud behang.
  • Behangtafel – De behangstroken worden op deze tafel met plaksel bestreken. U zou niet zonder moeten kunnen, want het maakt veel werk gemakkelijker en u kunt er netter mee werken.
  • Schilderskwast – Gebruik deze kwast om het plaksel later over de behangstroken te verdelen
  • Tapijtmes – een handig gereedschap dat u later kunt gebruiken om bijvoorbeeld rond stopcontacten te snijden.
  • Emmer – U kunt het behangplaksel in de emmer doen.
  • Behangborstel – Hiermee kunt u het behang definitief aan de muur bevestigen.

Behang voor beginners – hoe breng je succesvol behang aan op de muur

Hoe gaat behangen precies in zijn werk en waar moet je op letten? Vooral voor beginners is zelfstandig behangen vaak moeilijker dan gedacht. Opdat er niets mis kan gaan en u op alles bent voorbereid, zullen wij u stap voor stap tonen hoe het werkt.

  1. Meten en snijden van behang

    Allereerst moet u de hoogte van de muur opmeten. Voeg 5-10 cm toe aan dit cijfer om rekening te houden met het afval op het plafond en de vloer. Markeer het gemeten nummer met een plakstrook op de behangtafel, zodat u de stroken snel en doeltreffend kunt afsnijden. Vouw het behang van rand tot rand op de markering en snijd het vervolgens met een behangmes of schaar uit.

  2. Behang correct plakken

    U had het plaksel voor uw behang vroeg genoeg moeten voorbereiden. Breng het nu aan op de achterkant van het behang. Zorg ervoor dat je het dik, gelijkmatig en vanuit het midden naar buiten uitsmeert. De rand is bijzonder belangrijk, want die heeft voldoende pasta nodig om ervoor te zorgen dat de naad goed hecht en niet zichtbaar is. De instructies op de bijsluiter geven u meer informatie. De platen worden nu op elkaar gelegd om de zachte verbinding te vormen. Het is belangrijk dat de randen precies op elkaar liggen en niet uitdrogen. Let erop dat u slechts zoveel vellen weekt als u daadwerkelijk in de weektijd kunt verwerken. Dit duurt meestal 10-15 minuten, maar is te vinden op de bijsluiter.

  3. Behang op de muur plakken

    Na de inweektijd neemt u de behangstrook en brengt deze met een overlapping van ca. 3 cm aan op het plafond op de aanbrenglijn of de behangrand van het laatste behang. Als het behang eenmaal op zijn plaats zit, gaat u met de borstel van boven naar beneden en van het midden naar de zijkanten over het behang tot het glad is. Als er luchtbellen verschijnen of als de behangrand afwijkt van de loodlijn, verwijdert u het behang en lijnt u het opnieuw uit. Druk tot slot de randen nog eens goed aan met de behangborstel en verwijder het uitgelopen plaksel onmiddellijk! Plak het behang gewoon over de hoek en begin opnieuw op de loodlijn op de nieuwe muur.

  4. Plafonds en vloeren afwerken

    Er zijn verschillende manieren om een schone afwerking te krijgen. De twee meest effectieve zijn het afscheuren van de behangoverhang tegen een scherpe rand van bijvoorbeeld een behangliniaal. Zorg ervoor dat je langzaam scheurt, anders krijg je lelijke randen. De andere mogelijkheid is om een liniaal aan de rand te bevestigen en er netjes langs te snijden met een stanleymes. Deze optie is meer geschikt voor beginners, omdat zij gemakkelijker uit te voeren is.

https://www.instagram.com/p/BeV-8Nyjj-k/?tagged=tapeten

Behangmodellen – houtspaanders, zijde of toch maar vlies

Je zou het niet denken, maar als het om behangpapier gaat, is er een breed scala aan verschillende modellen. Het bekendste is waarschijnlijk houtspaanderbehang, omdat het de absolute klassieker is. Er zijn echter ook andere modellen, zoals behang met motief. Ze zijn bedrukt met een grote verscheidenheid aan patronen en zijn erg populair omdat ze de kamer een bijzondere flair geven.

Een ander mooi model is het papieren behang. Het is gemaakt van gerecycleerd papier en heeft een meervoudig bedrukt oppervlak. Het is verkrijgbaar in een breed scala van kleuren en ook in geweldige patronen. Bij het aanbrengen van het behang is het belangrijk erop te letten dat de verwekingstijd correct is en niet onder de aanbeveling van de fabrikant daalt. Na het aanbrengen moet u tocht en droge verwarmingslucht vermijden, omdat dit het pas aangebrachte behang kan beschadigen. Vliesbehang lijkt erg op papierbehang. Visueel zijn ze nauwelijks van elkaar te onderscheiden, maar het materiaal is heel anders. Vliesbehang bestaat uit textiel- en cellulosevezels en is vaak verrijkt met synthetische bindmiddelen en polyestervezels. Vergeleken met papierbehang is vliesbehang relatief slijtvast, stabiel en brandvertragend. Zij zijn verkrijgbaar in zowel gladde als getextureerde versies. Een ander model is het structuurbehang. Alle modellen die een oppervlaktestructuur hebben, worden onder deze naam gegroepeerd. Dit omvat ook behangpapier en vliesbehang.

De klassieker onder de behangsoorten is en blijft het behang met houtspaanders. En daar is een reden voor. Houtspaanderbehang bestaat uit oud papier, houtspaanders en cellulose, omdat dit mengsel de klassieke houtspaander-look creëert. Het wordt zo vaak aangetroffen in huizen omdat het zo gemakkelijk overschilderbaar is. De structuur en het materiaal nemen de kleur goed op en zorgen voor een dynamische uitstraling.

Het laatste behangmodel is een heel bijzonder model. Zijdebehang is waarschijnlijk het meest edele maar ook het meest delicate behang en zeker niet geschikt voor beginners. Het bestaat hoofdzakelijk uit cellulose, maar wordt aangevuld met zijdeweefsel en zijdedraden op het oppervlak. Deze combinatie maakt het oppervlak zeer gevoelig, vooral voor pasta. Als er maar één druppel op het gevoelige oppervlak valt, kan de vlek nooit worden verwijderd. Dus als u geen professionele behanger bent en de hulp van een schilder niet wilt, kunt u dit model beter met rust laten.