Autonoom zonne-energiesysteem of koppeling aan het openbare net – fotovoltaïsche systemen in vergelijking
De beslissing voor of tegen een zonnesysteem is niet altijd gemakkelijk. Nog vóór de planning of installatie worden toekomstige zelfopwekkers dus geconfronteerd met moeilijke vragen. Wat voor systeem moet het zijn? Hoe groot moet het zijn? Hoeveel elektriciteit verbruiken wij en hoeveel moet het systeem kunnen produceren om al onze behoeften te dekken?
Fotovoltaïsch systeem – de verschillende varianten van hernieuwbare energieopwekking
Het systeem dat de meeste mensen kiezen is het zogenaamde fotovoltaïsche systeem, dat elektriciteit opwekt met behulp van zonne-energie. Met een dergelijk systeem zijn de eigenaars onafhankelijk van de leveranciers van het openbare net en hoeven zij niet meer te betalen voor hun eigen elektriciteit. Er zijn echter ook verschillende varianten van fotovoltaïsche systemen, die elk hun voor- en nadelen hebben.
Feed-in systeem – geld verdienen met je eigen elektriciteit
De meest gebruikte variant van het fotovoltaïsche systeem is het feed-in systeem. Deze produceert elektriciteit voor het huishouden en voert de elektriciteit die niet wordt verbruikt naar het openbare net. Zoals de wet voorschrijft, is het huis aangesloten op het openbare net en voedt het het overschot aan elektriciteit. In de wet op hernieuwbare energiebronnen (EEG) is bepaald dat de producent hiervoor een vergoeding moet krijgen. Het zogenaamde feed-in tarief varieert tussen 10 en 13 cent per kilowattuur (kWh), afhankelijk van het nominale vermogen van het systeem, en wordt voor de komende 20 jaar vastgesteld. Om dit te illustreren: Een gemiddeld gezin verbruikt slechts ongeveer 30 % van de opgewekte elektriciteit. 70 % wordt aan het openbare net geleverd en vergoed. Er is hier echter een val waar particulieren vaak in trappen, omdat het verkopen van elektriciteit een handel is en zodra een particulier dit doet, wordt hij of zij freelancer en is hij of zij zelfstandige. Belastingen en veel papierwerk liggen op je te wachten. Om dit te vermijden, kunt u onze gids over zonne-energiesystemen zonder belastingkantoor raadplegen! Met een systeem voor de opslag van elektriciteit kan het eigen verbruik tot 75% worden verhoogd en profiteert de eigenaar tweemaal van de elektriciteit.
Voordelen
- Terugbetaling van de BTW op de aankoopprijs van de installatie
- Goede prijs-prestatieverhouding
- Feed-in tarief volgens EEG als extra inkomsten
Nadelen
- Registratie van de plant als handels
- Met inachtneming van de verplichtingen van de EEG
- Verhoogde bureaucratische inspanning
Dergelijke terugleveringssystemen zijn bijzonder geschikt voor eigenaars van onroerend goed die een constant gemiddeld elektriciteitsverbruik hebben en hun elektriciteitskosten drastisch willen verlagen. Integendeel, een dergelijke installatie kan niet alleen de jaarlijkse elektriciteitskosten verlagen, maar ook als bron van inkomsten worden gebruikt.
Nulvoedingsysteem – alle elektriciteit voor uw eigen huis
De tweede variant van het fotovoltaïsche systeem is het zogenaamde nulvoedingssysteem. Zoals de naam al doet vermoeden, wordt er geen overtollige elektriciteit aan het openbare net toegevoerd. In het beste geval wordt 100% van de geproduceerde elektriciteit in het huishouden verbruikt, zodat niets naar het openbare net wordt geleid. Daartoe moet het systeem precies zijn afgestemd op de individuele behoeften van de eigenaar en ook een geschikt elektriciteitsopslagsysteem hebben. De elektriciteitsproductie wordt bovendien geregeld door een omvormer, zodat de output van het systeem precies overeenkomt met de verbruikte elektriciteit en er geen elektriciteit aan het openbare net wordt toegevoerd. Eigenaars van een dergelijk systeem zien dus af van het feed-in tarief krachtens de wet op hernieuwbare energiebronnen (EEG), maar ontlopen tegelijkertijd alle verplichtingen die het feed-in tarief met zich meebrengt. U hoeft geen bedrijf te registreren of belasting te betalen over de elektriciteit die u aan het net levert. Hoewel het fotovoltaïsche systeem verondersteld wordt 100% van de benodigde elektriciteit op te wekken, is de woning nog steeds aangesloten op het openbare elektriciteitsnet, zodat zij normale elektriciteit kan blijven afnemen als de zonne-energie niet voldoende is.
Voordelen
- Geen extra bureaucratische rompslomp, zoals de registratie van bedrijven en dergelijke.
- Grotere onafhankelijkheid
- Geen verplichtingen uit hoofde van de EEG
Nadelen
- Geen feed-in tarief
- Geen teruggaaf van omzetbelasting
Het nul-emissiesysteem is daarom bijzonder geschikt voor particulieren die een hoog energieverbruik hebben. De installatie van een geschikte elektriciteitsopslag-eenheid is verplicht voor een dergelijk systeem, zodat de zelf geproduceerde elektriciteit zo efficiënt mogelijk kan worden gebruikt.
Fotovoltaïsch eilandsysteem – onafhankelijk van het openbare stroomnet
De variant met een fotovoltaïsch eilandsysteem heeft geen aansluiting op het openbare net en gaat ervan uit dat het zonnesysteem de elektriciteitsopslag altijd van energie kan voorzien. Het huishouden wordt dus uitsluitend van elektriciteit voorzien door de zonnemodules en is in geval van nood niet afhankelijk van elektriciteit van het openbare net. De eigenaar is dus op geen enkel moment afhankelijk van elektriciteit van het openbare net. Hier zullen wij eerst twee soorten onderscheiden.
Stand-alone systeem zonder netaansluiting
Zoals de naam al doet vermoeden, is dit model een systeem dat op geen enkele manier op het openbare net is aangesloten. Het huis is uitsluitend afhankelijk van energie uit het fotovoltaïsche systeem. Het systeem is voor een dergelijk geval zo ontworpen dat zowel de zonnemodules als de energieopslag zo groot zijn dat zij onafhankelijk het hele huis van elektriciteit kunnen voorzien zonder afhankelijk te zijn van een andere energiebron. De elektriciteit in zo’n huis wordt dus voor 100 % geproduceerd en opgeslagen door het fotovoltaïsche systeem. Dit systeem wordt echter meestal alleen geïnstalleerd wanneer een aansluiting op het openbare elektriciteitsnet te duur zou zijn. Dit is met name het geval voor afgelegen huizen, berghutten of individuele infrastructuren.
Stand-alone systeem voor noodstroomvoorziening
Onafhankelijkheid van openbare elektriciteit kan echter ook voor Duitse huiseigenaren mogelijk worden gemaakt. De installatie van een stand-alone systeem voor noodstroomvoorziening is hier de oplossing. Bij uitval van het elektriciteitsnet kan het stand-alone systeem voor noodstroomvoorziening ingrijpen. Het maakt het mogelijk dat zowel feed-in als zero-feed-in systemen in noodgevallen een eilandsysteem worden. Bij een stroomstoring van het openbare net schakelt dit systeem binnen enkele seconden over op noodstroom en blijft het huis normaal van stroom voorzien. Het huishouden is dus niet afhankelijk van het openbare net en hoeft zich geen zorgen te maken over een stroomstoring. Dit zorgt ervoor dat er altijd voldoende elektriciteit beschikbaar is. Tijdens de installatie wordt het hele huis losgekoppeld van het openbare net en wordt een noodstroomsysteem opgezet dat kan communiceren met het opslagsysteem.
Voordelen
- Functioneren als noodstroomsysteem
- Maximale onafhankelijkheid van het openbare elektriciteitsnet
- Bescherming tegen stroomonderbrekingen
Nadelen
- Aanzienlijke extra kosten
- Slechts zelden gebruikt
- Er is nauwelijks economisch voordeel voor de eigenaars
Een dergelijke investering is niet altijd economisch zinvol voor de huiseigenaar. Voordat u voor deze optie kiest, moet u dus eerst uw gemiddeld dagelijks verbruik, de geschikte systeemgrootte en het ontwerp van de zonneopslagtank controleren. Zo kunt u berekenen of een investering voor u al dan niet rendabel zou zijn. De onafhankelijkheid die eigenaars met dergelijke technologie van het openbare net hebben, staat buiten kijf en zal het Duitse energiebeleid in de komende jaren veranderen en beïnvloeden.