Vereniging van huiseigenaren in één oogopslag: Eigendomsverdeling, vergadering van eigenaars, rechten & plichten

Vereniging van huiseigenaren – De vereniging van huiseigenaren (WEG) is een van de vele woonvormen die in Duitsland bestaan. Het is een gemeenschap van eigenaren die een wooncomplex delen. In dit artikel willen wij u basisinformatie geven over de WEG en ingaan op de belangrijkste aspecten zoals de rechten en plichten van de eigenaren en de vergadering van eigenaren. Daarnaast, hoe wordt het complex beheerd? En hoe worden de kosten verdeeld? Lees er alles over in dit artikel!

Vereniging van eigenaren van appartementen in een oogopslag

Een vereniging van eigenaars van een flatgebouw (WEG) is een gemeenschap van eigenaars die een of meer flats in een gemeenschappelijk gebouw bezitten. Wanneer u dus een appartement in een pand koopt, wordt u automatisch mede-eigenaar en maakt u deel uit van de vereniging van eigenaren.

De gemeenschap van eigenaars kan als volgt worden beschreven:

Gemeenschap van alle eigenaren van een eigendom.

De gemeenschap van eigenaars is verantwoordelijk voor het beheer, het onderhoud en de modernisering van de gemeenschappelijke eigendom. Beslissingen worden genomen op de vergadering van eigenaars, waar elke eigenaar één stem heeft. Een beheerder wordt aangesteld om de belangen van de eigenaren te vertegenwoordigen en is verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van het gemeenschappelijke eigendom. De vereniging van eigenaars is een rechtspersoon en kan bijvoorbeeld contracten sluiten of in rechte optreden.

Condominium eigenaren vereniging in een oogopslag:

  • Een WEG is de gemeenschap van alle eigenaren van een onroerend goed.
  • Elke eigenaar kan zijn stemrecht in de vergadering van eigenaars vertegenwoordigen
  • Elke eigenaar heeft een bepaald mede-eigendomsaandeel in de gemeenschappelijke eigendom
  • Elk lid van een WEG moet kosten dragen voor de gemeenschappelijke eigendom
  • Elke eigenaar is verantwoordelijk voor zijn eigen eigendom.
  • Elke eigenaar heeft bepaalde rechten en verplichtingen
  • Elke WEG moet bepaalde documenten hebben waarin regels en grenzen worden vastgelegd

Eigendomsaandelen en gemeenschappelijke eigendom

De verdeling van eigendom in een vereniging van eigenaren van een condominium wordt vastgelegd in de splitsingsverklaring. Daarin staat precies beschreven welke delen van het gebouw tot het afzonderlijke eigendom behoren en welke als gemeenschappelijk eigendom worden beschouwd.

Elke eigenaar heeft een aandeel in de gemeenschappelijke eigendom van het gebouw, zoals het perceel, de gevel, het trappenhuis of het dak. De grootte van het aandeel hangt af van de grootte van de desbetreffende flat ten opzichte van de totale woonoppervlakte van het gebouw.

Daartoe is elke eigenaar afzonderlijk eigenaar van zijn of haar flat. Dit betekent dat zij de enige eigenaar zijn van hun flat en deze vrij kunnen gebruiken en beheren.

Dit is het recht van elke eigenaar:

  • Mede-eigenaar van de gemeenschappelijke eigendom
  • Condominium eigendom van een eigen flat

Rechten en plichten van de WEG

Elke eigenaar van een condominiumvereniging heeft bepaalde rechten en plichten die voortvloeien uit de Condominium Act en de splitsingsverklaring. In dit hoofdstuk gaan we nader in op deze aspecten en leggen we uit welke rechten en plichten een eigenaar heeft.

De rechten en verplichtingen in een WEG omvatten:

  • Administratie
  • Onderhoud
  • Vergadering van eigenaars
  • Resoluties

Beheer en onderhoud

De eigenaren zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de gemeenschappelijke eigendom. Dit omvat bijvoorbeeld het onderhoud van de tuin, het schoonmaken van het trappenhuis of de reparatie van het dak. De kosten worden omgeslagen over de eigenaren naar rato van hun eigendomsaandeel.

Iedere eigenaar heeft deze plicht:

  • Verantwoordelijk voor gemeenschappelijke bezittingen
  • Verantwoordelijk voor intern of extern beheer

Deelname aan de vergadering van eigenaars

De vergadering van eigenaars is het centrale orgaan van de vereniging van appartementseigenaars en dient om belangrijke beslissingen te nemen voor het gemeenschappelijke eigendom. Het is daarom belangrijk dat de eigenaars de vergadering bijwonen en hun mening geven. Het is echter niet verplicht om de vergadering bij te wonen.

De notulen van de vergadering van eigenaars moeten worden bijgehouden en ondertekend door een eigenaar en de beheerder. De notulen moeten alle genomen besluiten en de uitslag van de stemming bevatten.

Bent u geïnteresseerd in het onderwerp eigenaarsvergaderingen? Leer hier meer!

Stemprocedure en besluitvorming

In de vergadering van eigenaars worden besluiten genomen door middel van stemming. Er zijn verschillende stemprocedures, bijvoorbeeld gewone meerderheid, gekwalificeerde meerderheid of unanieme beslissing. Een besluit is alleen geldig als het naar behoren is genomen en niet in strijd is met de wet of de splitsingsverklaring.

Huisregels, Verklaring van Afscheiding & Co.

Om de eigendomsaandelen in een huis met meerdere partijen te regelen en een harmonieus samenleven te garanderen, zijn schriftelijke regels nodig. Elk huis met meerdere partijen heeft daarom een verklaring van verdeling, gemeenschapsregels en huisregels.

Het huisreglement is het belangrijkste document en vanuit juridisch oogpunt het belangrijkste document om de werking van een flatgebouw te regelen. Zij worden opgesteld door de vereniging van eigenaars van een flatgebouw of de aangewezen beheerder en zijn voor hen een verplichting.

De gemeenschappelijke regels regelen alle regels en wetten voor het samenleven in het condominium en staan juridisch gezien achter de huisregels. Aangezien de gemeenschappelijke regels door de eigenaars zelf kunnen worden vastgesteld, kan tot wijzigingen unaniem worden besloten op de vergadering van eigenaars.

De verklaring van verdeling van een goed bestaat altijd wanneer het gehele goed wordt verdeeld in afzonderlijke delen, zoals afzonderlijke wooneenheden. Zij beschrijft dus de formele verdeling van het goed en legt de rechten en verplichtingen van de eigenaars vast.

Orde van de WEG in een oogopslag:

  • Huisregels: regelt werking in gebouw met meerdere appartementen
  • Gemeenschapsregels: regelen alle regels en wetten voor het samenleven in het wooncomplex.
  • Verklaring van verdeling: beschrijft dus de formele verdeling van het onroerend goed