Beheer van onroerend goed – taken, kosten & opleiding

Beheer van het onroerend goed – Het beheer van het onroerend goed is belast met het toezicht op de vereniging van eigenaars van het condominium en haar vergadering, het onderhoud van de tuinen, de winter- en opruimingsdiensten, de uitvoering van en het toezicht op reparaties of renovatiewerkzaamheden, het opstellen van rekeningen en economische plannen.

Verantwoordelijkheid & Taken

Het beheer voert de beslissingen van de huiseigenaren uit, organiseert hun vergaderingen en ziet toe op de naleving van de huisregels. De dienst wordt specifiek aangeboden door dienstverlenende bedrijven of particulieren. Tenzij individueel overeengekomen, is de vastgoedbeheerder verantwoordelijk voor het technisch beheer van een onroerend goed. Als bewoner van een appartementsgebouw kunt u de richtlijnen van het beheerbedrijf als PDF-bestand laten toesturen, zodat u ze altijd bij de hand hebt voor het geval er onduidelijkheden zijn, bijvoorbeeld over de kosten voor service en reparaties. De precieze taken zijn ook in de richtsnoeren vastgelegd. De vastgoedbeheerder moet regelmatig inspecties uitvoeren om de noodzaak van onderhoud zo vroeg mogelijk vast te stellen en de nodige maatregelen te treffen.

Kosten & in het Engels

De kosten van een vastgoedbeheerder bedragen gewoonlijk 20 tot 26 euro per eenheid, of de prijs wordt bepaald met een percentage van 5 of 6 van de koude huur. Er is geen gestandaardiseerde opleiding voor vastgoedbeheerders. De meeste vastgoedbeheerders hebben vroeger een stage als vastgoedmakelaar gevolgd. Het is belangrijk over de nodige knowhow inzake vastgoed te beschikken, hetzij door opleiding, hetzij door studie. In veel steden is het ook een groot voordeel als je Engels kunt spreken. Op die manier kunt u ook communiceren met huurders die vanuit het buitenland hierheen zijn verhuisd en weet u of iemand u vraagt of u verantwoordelijk bent voor het beheer van de woning of het vastgoedbeheer. Er zijn ook veel nuttige software-oplossingen voor bijvoorbeeld boekhouding, die vaak alleen in het Engels beschikbaar zijn.

Vastgoedbeheer in een oogopslag

  • Taken: Toezicht op de vereniging van eigenaren van de condominium en haar vergadering, onderhoud van het eigendom & handhaving van de huisregels.
  • Opleiding: meestal makelaar of carrièreswitcher met kennis van zaken
  • Prijs/kosten 20 tot 26€ per eenheid of 5-6% van de koude huur.
  • Huisbeheer in het Engels – “house management” of “property management”.

Elk appartementsgebouw heeft een onderneming voor vastgoedbeheer, hetzij de eigenaar, hetzij een externe dienstverlener. Als u in detail wilt weten wat een onderneming voor onroerend goedbeheer mag doen en wat niet, kijk dan eens naar het volgende artikel:

Terug naar de Wiki: Onroerend goed

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.