Koop een villa: Exclusief eigendom – huis, investering, checklist, procedure

Een villa kopen – Op vastgoedportalen vindt u geen uiteenzettingen van eersteklas eigendommen. Villa’s worden discreet gekocht en verkocht. De aankoop van onroerend goed kent een vaste procedure: Zoeken van onroerend goed, bezichtiging, onderhandelingen, koopcontract, notaris, belastingen & Co. De aankoop van villa’s is natuurlijk een beetje veeleisender. Al was het maar omdat u zeker geen tijd wilt verspillen aan 8, 9 of zelfs 10 bezichtigingen, zoals normale huizenkopers. U wilt uw eerste villa kopen? Hier is een beetje inzicht in de wereld van luxe onroerend goed.

Wooncomfort en een representatief effect

Een villa betekent exclusief wooncomfort en een representatief effect naar buiten toe, een bijzondere uitdaging voor makelaars in onroerend goed of luxemakelaars. Een villa is ook interessant als beleggingsobject. De term villa stamt uit de Romeinse tijd en betekent landhuis. Tegenwoordig is niet elke villa ook een luxe eigendom. Soms worden landhuizen in stedelijke centra ook villa’s genoemd. In ieder geval worden villa’s gekenmerkt door hun grootte, door een karakteristieke indeling van de kamers en door de grondoppervlakten die ze omringen.

Leestip: Villa kopen of bouwen? Hier zijn feiten en antwoorden: Koop of bouw een villa.

Hoe dan ook, er is vraag naar villa’s in de huidige vastgoedmarkt. De prijzen voor deze eigendommen zijn de laatste jaren sterk gestegen. De meest gewilde villalocaties liggen in het verzorgingsgebied van grote steden als Hamburg, Düsseldorf, München of Stuttgart. In Hamburg is met name de Harvestehuderweg een van de bekendste villawijken van Duitsland.

Een villa kopen? Onze meest exclusieve eigendommen

In feite zult u onze meest exclusieve eigendommen niet online vinden in ons onroerend goed portaal. Beroemdheden, industriëlen, verkopers uit het bedrijfsleven en de media zoeken discretie en doen daarom een beroep op vastgoeddeskundigen met een interne koperskring en gefilterde communicatiekanalen. Bent u op zoek naar een villa in Duitsland, Europa of de VS? Wij hebben eersteklas eigendommen die u nergens anders zult vinden.

Prijsontwikkeling van luxe villa’s: Lage rente fase

Aangezien villa’s zeer gewild zijn, vooral als beleggingsobject, en veel investeerders in onroerend goed investeren als gevolg van de economische opleving en het lage rentebeleid, zijn de prijzen voor deze eigendommen ook enorm gestegen. Op lange termijn is deze prijsontwikkeling echter geenszins uitzonderlijk. Sinds 1975 zijn de prijzen van onroerend goed slechts matig gestegen. Tegen het einde van de vorige eeuw daalden de prijzen enigszins, maar sinds de economische opleving zitten zij weer in de lift.

 • Onroerend goed statistieken

Villa als koopobject: investeren in plaats van “gewoon” wonen

Welke eigendommen om in te investeren? Vanuit het oogpunt van een investeerder heeft de villa een bijzondere betekenis. Het dient voornamelijk als beleggingspand.

In de tweede plaats wordt de villa gebruikt als woonhuis en in veel gevallen verhuurt de nieuwe eigenaar het. In vakantiegebieden worden deze woningen vaak als vakantiehuis verhuurd. Dit betekent dat ook een inkomen kan worden gegenereerd uit de aankoop van een villa. Het onderhoud van deze eigendommen gaat ook gepaard met hoge kosten.

Checklist: Bouw, extra’s en veiligheid

In principe spelen bij de aankoop van een villa verschillende componenten een rol. Deze omvatten, onder andere en zeer ruwweg vereenvoudigd:

 • Plaats van het voorwerp
 • Land
 • Leefruimte
 • Hoofdhuis, eventueel bijgebouwen
 • Hoogte kamer
 • Uitrusting en extra’s
 • Veiligheid en toegankelijkheid

Locatie: de duurste buurten

Veel villa’s of landhuizen bevinden zich in de periferie. Het maakt niet uit of in Berlijn, zoals Grunewald, of in Los Angeles Beverly Hills. Een hoge mate van mobiliteit is dus noodzakelijk voor de bewoners aldaar. Sommige villakolonies daarentegen, die vooral te vinden zijn in grote steden zoals Hamburg, München of Stuttgart, zijn zeer centraal gelegen.

Leestip: Waar zijn de aankoopprijzen het hoogst?

 • Duurstesteden in Duitsland – Top 10

De luxueuze woonomgeving waarin de meeste villa’s zich bevinden, is de doorslaggevende factor voor een hogere aankoopprijs. Het perceel waarop de woning is gelegen, is echter ook doorslaggevend. Het perceel dient als een individuele vrijetijdsoase. Het is privé en hoeft dus met niemand te worden gedeeld.

Je moet je luxe kunnen veroorloven

Het nadeel is echter de hoge kostprijs voor het onderhoud van de tuin. Vaak moet een tuinman worden ingehuurd. Een villa wordt ook gekenmerkt door zijn royale kamerindeling. Deze kamers kunnen worden aangepast aan individuele behoeften. Ook hier mag echter niet uit het oog worden verloren dat het onderhoud en de reiniging van deze ruimten heel wat inspanning vergen. De meeste villa’s zijn uitgerust met relatief hoge kamers. Ze geven een gevoel van individuele vrijheid. Hun vloed van licht creëert een gevoel van welzijn. Het nadeel is echter de hoge stookkosten.

Tip: Als u nu al aan het rekenen bent, is het beter om een maat kleiner te kopen! Hier vind je mijn gidsen: Een huis kopen.

Een villa kan uitstekend individueel worden ingericht. Als meerdere mensen de woning bewonen, heeft iedereen er zijn eigen toevluchtsoord.

Villa als huurpand: Huren in plaats van kopen?

Wie een villa wil kopen, kan overwegen de woning te verhuren. Dit is een extra inkomstenmogelijkheid die de investeringskosten rechtvaardigt, althans op middellange termijn. Er zijn echter fiscale aspecten waarmee rekening moet worden gehouden.

De huurcontracten bieden de huurders bepaalde vrijheden met betrekking tot de inrichting van het interieur en de inrichting van de buitenfaciliteiten. In het geval van vakantievilla’s is individueel gebruik bijzonder interessant voor vakantiegangers. Deze villa’s zijn voornamelijk gelegen aan de Noordzee en de Oostzee. Eilanden zoals Sylt of Helgoland bieden ook villa’s als vakantiehuis aan. Veel investeerders maken van de gelegenheid gebruik om op dergelijke locaties een villa te kopen en die aan toeristen te verhuren. Bij de aankoop van een villa moet worden opgemerkt dat de investering zeer zorgvuldig moet worden gepland, gezien de omvang ervan.

In ieder geval moet in de eerste plaats worden nagegaan of een te koop aangeboden onroerend goed werkelijk een luxewoning of een villa is. De prijzen voor deze eigendommen liggen aanzienlijk hoger dan voor normale eigendommen. De volgende criteria geven aan of het om een luxe onroerend goed gaat:

 • De exclusieve locatie
 • Een royale uitrusting
 • De aanwezigheid van speciale details

Wanneer is een villa een villa? Rating

Er is met name sprake van een exclusieve locatie indien het pand gelegen is in een chique woonomgeving of in een bijzonder gebied. Dit omvat eilanden, eigendommen met uitzicht op zee of eigendommen op een centrale locatie in grote steden.

Een van deze super exclusieve eigendommen bevindt zich momenteel in de verkoopfase. Lees een beetje inzicht hier: Privé-eiland Berlijn.

Goed uitgeruste villa’s hebben ook een eigen zwembad, een groot terras en een goed onderhouden tuin. Fitnessruimtes of een overdekt zwembad kunnen ook deel uitmaken van de luxe voorzieningen. Bijzondere details zijn bijvoorbeeld het voorzien in huispersoneel of een gated community. Dit is een woonwijk met beperkte toegang. In Duitsland is dit echter nog steeds van secundair belang.

Taxatie van het onroerend goed: huis of appartementsgebouw

Kosten: Aankoopprijs en bijkomende aankoopkosten

Bij de verkoop van een onroerend goed zijn er ook kosten die zowel de koper als de verkoper moeten dragen.

Wie betaalt welke bijkomende aankoopkosten?

Snel uitgelegd:

 1. Makelaar – Onder de nieuwe makelaarswet worden de kosten voor de makelaar 50:50 gescheiden (koop van particulier); voorheen alleen koper
 2. Notaris en kadaster betaald door koper
 3. Overdrachtsbelasting betaald door koper

Dit betekent: als u het onroerend goed onderhands koopt, worden de kosten voor de makelaar volgens de nieuwe wet – onder voorbehoud – in tweeën gedeeld. Indien u daarentegen koopt via een vennootschap, zoals een family office, is de verdeling vrij onderhandelbaar. In 98% van de gevallen komen de kosten echter voor rekening van de koper van de villa.

Checklist nevenkosten: advies van een deskundige aan een notaris

Deze omvatten eerst en vooral:

 • Taxatieverslag
 • Energiecertificaat
 • Makelaarscourtage
 • Belasting op grondoverdracht
 • Speculatiebelasting
 • Notaris en kadaster

Het energiecertificaat, de grondoverdrachtsbelasting, de speculatiebelasting en de notariskosten zijn verplicht. De taxatie van de waarde en de makelaarscourtage zijn facultatief indien deze diensten in opdracht worden gegeven.

Individuele kostenfactoren

De meeste andere items zijn afhankelijk van de prijs van het onroerend goed en variëren individueel. Er wordt een speculatiebelasting geheven indien het goed binnen een bepaalde termijn na de aankoop opnieuw wordt verkocht. De belastingdienst krijgt dan toegang tot de gemaakte winst.

Notariskosten en kadaster

De notariskosten in Duitsland bedragen 1,5 % tot 2 % van de notariële verkoopprijs. In de meeste gevallen draagt alleen de koper van het onroerend goed de notariskosten.

Wie draagt de kosten?

Meestal de koper.

Belasting op de overdracht van gronden van de federale staten

De belasting op de overdracht van grond wordt verdeeld tussen de koper en de verkoper en bedraagt, afhankelijk van de deelstaat, tussen 3,5% en 6,5% van de notariële diensten voor de grond en het gebouw.

 • Belasting op grondoverdracht

Wie draagt de kosten?

Meestal de koper.

Energiecertificaat en huisbaasinformatie

Het energiecertificaat bedraagt 300 euro voor een eenvoudig certificaat en 500 euro voor een gedetailleerd certificaat.

Wie draagt de kosten?

Meestal de verkoper.

Tip! Hier hebben wij verschillende basisbeginselen voor het verhuren voor u verzameld. Wat is er nog meer belangrijk, naast het energiecertificaat? Lees hier meer:

 • Leasing: Waar moet u op letten?

Makelaarscourtage en kostenverdeling

De makelaarscourtage varieert naar gelang van de deelstaat en bedraagt tussen 5,95% en 7,14% van de overeengekomen verkoopprijs. Of de koper of de verkoper draagt deze kosten, afhankelijk van de constellatie. In sommige gevallen worden deze kosten ook op een pro-ratabasis gedeeld.

Tip! Het commissiebedrag is bespreekbaar.

Wie draagt de kosten?

Meestal de koper.

Tips voor de koper: Bewoning door eigenaar / huur

 1. Een huis kopen
 2. Kopen appartement huis

Eigenbelang: een huis kopen

Luxe onroerend goed kopen – Hoeveel luxe onroerend goed wordt er jaarlijks in Duitsland verkocht? Er zijn er minder dan 400. De markt is zeer exclusief. Goede contacten, een netwerk dat al lang bestaat, discrete aanbiedingen en aanvragen. Welkom in de wereld van luxe onroerend goed. Wij laten u zien hoeveel vierkante meter u krijgt voor uw geld. In New York, Berlijn, Hamburg, Tokio en Dubai. Kopen en verkopen in de duurste steden ter wereld.

 • Koop een villa voor het gezin

Huren: appartement huis kopen

Uw idee heeft zich gemanifesteerd en uw droom van een huis wordt werkelijkheid. U hebt al verschillende eigendommen bekeken, prijzen vergeleken en uw budget voor het kopen van een huis vastgesteld. Voordat u nader in onderhandeling treedt met verkopers of een woning reserveert, moet u de financiering van de woning plannen en uw voorwaarden bepalen. Hoe professioneler u te werk gaat en hoe concreter u plant, hoe minder ingewikkeld de aankoop van een huis zal zijn, van het idee tot de financiering en van de notariële akte tot het sluiten van het contract. Dan is alles klaar voor u om uw appartementsgebouw te verhuren.

 • Villa te huur: Appartementenhuis

Alternatief: Koop een exclusief flatgebouw

De beslissing om een condominium (ETW) te kopen wordt door de meeste kopers om twee redenen genomen. De koper wil de flat gebruiken om er zelf in te wonen. Andere kopers zijn op zoek naar een financiële investering die op middellange of lange termijn een goede winst zal opleveren.

 • Koop een exclusief appartement
 • Nieuwbouw: huren of kopen?

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.