Flat en huis Hamburg-Harvestehude verkopen: belastingen, onroerend goed, onroerend goed

Flat te koop en huis te koop in Harvestehude – verkoop een flat, verkoop een appartementsgebouw of verkoop uw eigen eigendom. De populaire wijk in Hamburg inspireert! Ontdek hier alles wat u moet weten over het verkopen van een huis, taxatie & Co! Terug naar: Verkoop van onroerend goed in Hamburg.

Appartement en huis te koop in Hamburg-Harvestehude

Hamburg is de op een na grootste stad van Duitsland en, als Hanzestad, voor veel mensen een populaire plaats om naartoe te verhuizen. Andere grote steden zoals Bremen en Lübeck liggen vlakbij. De economie is stabiel, de arbeidsmarkt bloeit en de culturele diversiteit in combinatie met de koele flair van het noorden vormen de unieke charme van de Hanzestad. Appartementengebouwen en villa’s kenmerken het stadsbeeld en maken van de wijk een stedelijk gebied met een hoge levenskwaliteit.

Lees hier meer: Onroerend goed verkopen

Uw woning in Harvestehude zal snel verkopen om deze redenen:

 • Stabiele economie
 • Stabiele arbeidsmarkt
 • Culturele verscheidenheid
 • Hoge levenskwaliteit

Harvestehude was en is een van Hamburgs meest voorname wijken. Naast de grote villa’s en prachtige appartementsgebouwen kenmerken ook de Grindelse wolkenkrabbers het beeld van de wijk. Als thuisbasis van het radiostation Norddeutscher Rundfunk is Harvestehude ook een belangrijke medialocatie en heeft het een grote sporttraditie als locatie voor het grootste tennistoernooi van Duitsland.

Gewenste woonwijk tussen Isebekkanal & Außenalster

Het district wordt omsloten door de Aussen-Alster en het Isebekanal, ligt in het district Eimsbüttel en is het buurland van de districten Grindel en Schlump. De populaire wijk Rotherbaum grenst aan de zuidkant en de gewilde woonwijk Hafen City is ook niet ver weg. En de duurste straten van Hamburg zijn hier ook thuis. Geen wonder dus dat Harvestehude zowel gezinnen als singles en studenten weet te bekoren.

Hier is de mesolage van Harvestehude:

Of het nu een elegante villa, een ruim vrijstaand huis of een elegante maisonnette is – in Harvestude is er voor iedereen plaats.

Zie meer hier in Streetview:

Oud gebouw flat, villa & appartementsgebouw: gids

In Harvestehude vindt men vooral elegante villa’s en historische herenhuizen in Art Nouveau stijl. Daarnaast worden ook appartementen in oude gebouwen en lofts met uitzicht op de Alster en het Isebekanaal steeds populairder. Hier kunt u rekenen op een snelle verkoop van uw eigendom. Onze tip: neem contact op met de makelaar die u vertrouwt. Hij of zij zal u tijdens het hele verkoopproces bijstaan en u adviseren over belastingen en financiering. Een ervaren makelaar is ook vertrouwd met de verschillende soorten huizen en flats.

Meer over verkopen in Harvestude in een moment. Hier volgt een overzicht vooraf, met nadere informatie en tips:

Een van de belangrijkste stappen bij de verkoop van onroerend goed is de taxatie van het onroerend goed:

Waardering van onroerend goed in de elegante cilinderwijk

De oude bewoners van de wijk noemen Harvesthude ook wel de ‘hoge hoedenbuurt’ – een verwijzing naar de dames en heren van de hoge kringen van die tijd. Als u uw woning in Harvestehude wilt verkopen, moet u nadenken over alle factoren die een rol spelen bij de taxatie van uw woning. Deze omvatten: Bouwjaar, inrichting, verbouwingen en ook moderniseringen. Voor de taxatie van onroerend goed is dus veel deskundigheid vereist. Een onrealistische aankoopprijs kan niet alleen het verkoopproces onnodig rekken, maar ook potentiële kopers afschrikken of, in het ergste geval, u zelfs geld kosten.

Om ervoor te zorgen dat dit u niet overkomt, vindt u hier meer informatie:

 • Plat tarief
 • Beoordeel een huis
 • Beoordeel appartement huis
 • Beoordeel eigendom
 • Overzicht: Waardering van onroerend goed

Onroerend goed particulier verkopen of met een makelaar?

Als u uw woning in Harvestehude wilt verkopen, wordt u eerst geconfronteerd met de vraag: “zelf of met een makelaar?” In feite moet u de tijd nemen om deze eerste belangrijke vraag te beantwoorden. Pas wanneer u besloten hebt om met een vastgoeddeskundige in zee te gaan, rijst de vraag: wie is de juiste makelaar voor mijn onroerend goed?

Makelaar: voordelen & taken

Of het nu gaat om een oude flat, een villa of een bungalow – naar de mening van veel ervaren huizenverkopers valt er veel te zeggen voor het werken met een onroerend goed expert. Waarom is een taxatie van onroerend goed zo belangrijk? Waar wordt uw eigendom het best verkocht? En hoe zit het met belastingen bij de verkoop van onroerend goed? Deze vragen zullen worden beantwoord door uw vertrouwde makelaar. Een ervaren makelaar zal ook bekend zijn met de prijzen van onroerend goed in Hamburg. Wenst u uw eigendom te renoveren en op te knappen met de hulp van een ambachtsman en architect alvorens het te verkopen? Uw makelaar kan u ook vertellen of en in welke mate dit de waarde van het onroerend goed zal verhogen.

Hier volgt een overzicht van enkele van de taken:

 • Professionele taxatie van onroerend goed
 • Voorbereiding van de verkoopdocumenten
 • Opstelling van het koopcontract
 • Het uitvoeren van de bezichtiging afspraken
 • Behandeling van het verkoopproces

Zoek een makelaar in Harvestehude: Tips

De beroepstitel “makelaar” is in Duitsland niet beschermd! Toch zijn er veel criteria die u helpen de juiste makelaar voor u en uw eigendom te kiezen. Alleen al het ontwerp en de inhoud van een homepage geven u een eerste indicatie van de kwaliteit. Ook zeer belangrijk zijn referenties van met succes afgeronde verkooptransacties. Het bewijs van een grondige kennis, met name van uw marktomgeving, is ook een van de belangrijke criteria om de juiste makelaar voor u te kiezen.

Hier volgt een overzicht van enkele van de belangrijkste selectiecriteria:

 • Serieuze online aanwezigheid
 • Kennis van de vastgoedmarkt
 • Verkochte referentie eigendommen
 • Exposés van hoge kwaliteit
 • Bestaande aansprakelijkheidsverzekering voor vermogensschade

In Harvestehude zijn zowel nieuwe als oude gebouwen te vinden:

Waardering van onroerend goed: Nieuw & oud gebouw

Tweedehands onroerend goed of grond wordt bepaald aan de hand van de marktwaarde(reële waarde). Dit is de prijs die gewoonlijk en redelijkerwijs kan worden gehaald. De marktwaarde is derhalve bedoeld om de marktvoorwaarden op de verslagdatum weer te geven. De wetgever heeft voor de bepaling ervan drie procedures vastgesteld, die bij de berekening worden gebruikt. Als u echter de reële waarde van uw eigendom wilt kennen, moet u de prijs niet zelf bepalen, maar contact opnemen met een onafhankelijke en gekwalificeerde taxateur. Bekwame makelaars zullen u uitleggen of en welke kosten er in het proces kunnen ontstaan.

Bereken de aankoopprijs

Voor de verkoop van een appartementsgebouw wordt gewoonlijk de methode van de gekapitaliseerde winstwaarde gebruikt om de correcte verkoopprijs van een onroerend goed te bepalen. Hier wordt naast de standaardgrondwaarde van de grond en de waarde van het gebouw ook de jaarlijks te verdienen koude huur opgenomen. Uiteindelijk is deze berekening ook de verantwoordelijkheid van een ervaren makelaar.

Als de koopprijs te hoog is, schrikken belangstellenden af; als de koopprijs te laag is, geef je geld weg.

Want als de waarde te hoog wordt vastgesteld, bemoeilijkt u de verkoopkansen, soms aanzienlijk, en kunt u pijnlijke verliezen lijden bij de onderhandelingen tijdens het verkoopproces. Als u erfgenaam bent van een appartementsgebouw en fundamentele fouten maakt bij de taxatie, kunt u verlies lijden door onnodige belastingbetalingen.

Waardering: Factoren

Type eigendom, infrastructuur, uitrusting en omgeving. Vele factoren beïnvloeden de waardebepaling van het onroerend goed en dus ook de latere aankoopprijs. Ook het tijdstip van verkoop speelt een belangrijke rol.

Hier volgen enkele van de belangrijkste criteria die de waarde en dus de verkoopprijs van uw eigendom beïnvloeden:

 • Locatie
 • Infrastructuur / Omgeving
 • Maat
 • Uitrusting
 • Staat van uitbreiding
 • Opknapbeurten / noodzaak tot opknappen

Tip! Meer informatie en tips over het taxeren van een huis vindt u hier.

Bovenal zijn de microlocatie en de onmiddellijke omgeving factoren die de waarde verhogen of verlagen:

Residentiële & commerciële eigendommen te koop

Of het nu gaat om het chique Harvestehude, het levendige Hafen City of het chique Rotherbaum: er zijn belangrijke kerngegevens en informatie die u moet weten voor de verkoop van gecombineerd woon- en bedrijfsvastgoed. Van bijzonder belang zijn de punten van de speciale marktanalyse, de presentatie van het onroerend goed, een onderzoek van de handelsaandelen en de belastingvoorschriften op het gebied van speculatiebelasting en handelsbelasting, overdrachtsbelasting (lees hier meer: Belastingen in Duitsland).

Leestip: Commercieel vastgoed verkopen

Speciale marktanalyse

De marktanalyse voor de verkoop van onroerend goed heeft betrekking op de fundamentele marktvoorwaarden die voor het betrokken type onroerend goed doorslaggevend zijn bij de bepaling van de waarde en de verkoop ervan. In het geval van woningen en bedrijfspanden is het ook van belang welk soort bedrijf in het gebouw is gevestigd of er in de toekomst kan worden gevestigd. De marktwaarde kan aanzienlijk verschillen naargelang het gebouw een detailhandel, een restaurant of een verzekeringskantoor huisvest. Een goede makelaar kent de respectieve deelmarkten zeer goed en past de marketingstrategie aan de individuele marktomstandigheden aan.

De marktanalyse heeft betrekking op de marktvoorwaarden die bepalend zijn voor de waardebepaling en de verkoop.

Maak een exposé: Gids

Bij de voorbereiding van het exposé voor een residentieel en commercieel gebouw, telt elk detail! Naast eersteklas foto’s bevatten deze gegevens vooral uitgebreide informatie over het soort bedrijf, de voorzieningen die nodig zijn voor een veilige bedrijfsvoering en de inkomstencijfers die uit het bedrijf voortvloeien. Ook de verhouding tussen commerciële ruimte en woonruimte moet nauwkeurig worden aangegeven.

Hier is alle informatie die in het exposé thuishoort:

 • Foto’s
 • Soort handel
 • Noodzakelijke faciliteiten
 • Winstcijfers
 • Verhouding tussen commerciële ruimte en woonruimte

Controleer de commerciële aandelen

Voor de koper van uw eigendom is het belangrijk te weten hoe lang de commerciële huurovereenkomst zal duren en welke verlengingsopties er bestaan. Welke mogelijkheden zijn er om de huur te verhogen, of op welke automatische mechanismen (indexering of iets dergelijks) is de huurovereenkomst gebaseerd? Bovendien moeten alle bouwvergunningen voor uitbreidingen en verbouwingen van het woonhuis en het bedrijfsgebouw beschikbaar zijn en op passende wijze in het exposé worden geplaatst.

Belastingen: voorschriften & tips

Wanneer u uw appartementsgebouw verkoopt, kan inkomsten- of bedrijfsbelasting van toepassing zijn. Inkomsten- of speculatiebelasting is verschuldigd als de verkoop van uw huis binnen tien jaar na de aankoop van het huis plaatsvindt. De speculatiebelasting is onderworpen aan het individuele belastingtarief en kan in individuele gevallen oplopen tot veel meer dan 25 procent. Na het verstrijken van de termijn van tien jaar kunt u uw appartementsgebouw echter belastingvrij verkopen.

Inkomsten- of speculatiebelasting bij verkoop binnen 10 jaar

De speculatiebelasting kan worden verlaagd: U kunt de kosten die u maakt bij de verkoop van uw huis verrekenen met uw opbrengst. Zo verminderen financiële uitgaven voor reclame, verbouwingen of taxaties de verkoopopbrengst en dus ook het belastingdeel. Het is belangrijk te weten dat kosten voor renovaties en herstellingen alleen kunnen worden gecompenseerd als de maatregelen plaatsvonden in de eerste drie jaar van eigendom en, met aftrek van btw, hoger waren dan 15% van de aankoopprijs van uw huis.

De bedrijfsbelasting is verschuldigd als u binnen vijf jaar meer dan drie eigendommen hebt verkocht. Van deze grens van drie eigendommen gaat het belastingkantoor uit van de handel in commercieel onroerend goed.

Bedrijfsbelasting op de verkoop van drie eigendommen binnen vijf jaar

Verkopen in de Hanzestad: XL Gids

Hamburg is de enige metropool in Duitsland die een havengevoel biedt. Elke dag bereiken duizenden containers de stad via de havenfaciliteiten. Daarom voelen zoveel mensen zich aangetrokken tot Hamburg. Niet alleen is er een bloeiende Hanze-economie, Hamburg is ook de thuishaven van de grote mediahuizen, reclamebureaus en natuurlijk een navenant groot aantal makelaars. Bovenal staat de concertzaal van de Elbphilharmonie met zijn unieke architectuur voor Hamburg. Hier zijn onze XL gidsen: