Macro-, Meso-, Micro-locatie: Uitleg, Definitie & Verschil

Macro, meso, micro locatie – dus u wilt investeren in een pand en u bent zich bewust van uw doelen? Of het nu gaat om een woning voor eigen gebruik, als investering of als opbrengsteigendom – de locatie is altijd doorslaggevend. Nu u weet naar welke stad u gaat verhuizen, is ook de buurt belangrijk, evenals de onmiddellijke omgeving van uw woning. Dus je hebt besloten over een A, B of C locatie? Laten we nu eens kijken naar de analyse van de macro-, meso- en micro-locatie. Waarom dit zo belangrijk is en hoe deze locatietypes van elkaar verschillen, kunt u hier lezen.

Macro, Meso & Micro: Definitie

Naast het onderscheid tussen A-, B- en C-locatie wordt als tweede stap bij het bepalen van de locatie een onderscheid gemaakt tussen macro-, meso- en microlocatie. De macro-locatie definieert de stad van het onroerend goed, de meso-locatie verwijst naar de buurt en de micro-locatie naar de onmiddellijke omgeving. Om de meso- en microlocatie van een voorwerp te beschrijven, moeten we eerst de macrolocatie definiëren.

Hier is het overzicht:

 • Macro locatie (Waar in Duitsland)
 • Meso-locatie (Welke wijk)
 • Micro-locatie (exacte locatie)

Laten we de verschillende soorten situaties eens nader bekijken.

Macro locatie: A, B & C locatie

De macro-locatie hangt af van uw persoonlijke doel en individuele strategie. Wilt u investeren in een onroerend goed als kapitaalbelegging? Is dit een rendement of een beleggingspand? Voor vastgoedbeleggingen bevelen wij altijd A-locaties aan, d.w.z. grootstedelijke gebieden zoals Berlijn, Hamburg en München. Voor rendabele woningen kunt u het beste rondkijken op goede B- en C-locaties, aangezien de huuropbrengst hier hoog is in vergelijking met de aankoopprijs. Natuurlijk zijn uw individuele voorkeuren ook van het grootste belang.

De verschillende macro-locaties samengevat:

 • A-locatie (metropool)
 • B-locatie (grote stad / stad met positieve ontwikkeling)
 • C-locatie (kleine stad/gemeente met stagnerende ontwikkeling)

Bij de macro-locatie gaat het dus om de vraag: Waar in Duitsland bevindt het onroerend goed zich?

Meso-locatie: infrastructuur, verbindingen & co.

Dus je hebt nu besloten over een stad of een plaats? Heel goed. Dan moeten we nu de vraag beantwoorden:

Naar welk deel van de stad wil je gaan?

Vooral grote steden bieden een verscheidenheid aan aantrekkelijke wijken, die allemaal verschillen in hun karakter en charme. Hoe goed is het district verbonden? Is het gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer? Is de buurt veilig? Zijn de afstanden naar school en/of werk lang? Denk dus van tevoren na over uw woonsituatie, toekomstplannen en behoeften.

Dus dit is wat je zeker in gedachten moet houden voor de mesolaag:

 • Infrastructuur
 • Beveiliging
 • Nabijheid van werk en school
 • Verbinding met de andere districten
 • Milieu-invloeden

In de eerste plaats voor de meso-locatie: In welke wijk/buurt bevindt het onroerend goed zich?

Micro-locatie: gegarandeerde feel-good factor

De laatste stap is het bepalen van de micro-locatie. Dit gaat over de onmiddellijke omgeving van uw eigendom. Ligt het direct aan de straat of aan een spoorlijn? Is het rustig, vooral ’s nachts, of berooft het straatlawaai u van uw nachtrust? Waar is de dichtstbijzijnde winkel? Zodra u uw voordeur uit stapt, voelt u zich dan comfortabel en veilig?

Dit en meer staat centraal in de evaluatie van de microlocatie:

 • Geluidsniveau
 • Parkeergelegenheid
 • Winkelen
 • Netheid

De micro-locatie van het huis:

Conclusie: Persoonlijke voorkeur & objectief besluit

Dus voordat u op zoek gaat naar een woning, denk na over de criteria die voor u belangrijk zijn. Kijk naar verschillende wijken en ook naar de straat waar het pand zich bevindt. U moet zich hier immers comfortabel en veilig voelen en geen waardeverlies lijden bij doorverkoop.

Als u nog meer wilt weten over macro, meso en micro locatie, kijk dan op mijn nieuwe site voor kopers, Immobilien-Erfahrung.de: