GRAFT: Architecten van een klasse apart – Villa, Wijk & Nieuwbouwprojecten + Toekomst

GRAFT Architekturbüro – architectuur, stedenbouw, design zijn hun kerngebieden. Het architectenbureau GRAFT werd opgericht in 1998 en is nu op 3 continenten te vinden. Elk van hun projecten past in bestaande stadsgezichten en maakt altijd, echt altijd, een futuristisch, opvallend statement. Meer dan 20 jaar ervaring en veel nieuwe projecten in de toekomst, onder andere voor E.ON laadstations en wereldwijd voor Volocopter Ports (luchttaxi’s). Villa’s, wijken, toekomstige projecten – een blik op het werk van GRAFT architecten. Daarnaast een kleine inkijk in de Berlijnse eigendommen van GRAFT, zoals Villa M, de villa op het Schwanenwerder-eiland en de “Charly Living”-wijk bij Checkpoint Charly.

Architekturbüro GRAFT: Extraklasse & Zukunft – Onderneming

Zoals in de inleiding beschreven, worden momenteel nieuwe prestigieuze eigendommen gebouwd, bijvoorbeeld voor E.ON en Volocopter. Voor E.ON helpt GRAFT bij de bouw van een nieuw, groot oplaadnetwerk voor e-auto’s en bij het ontwerp van oplaadstations. Een ander project met een grote toekomst is Volocopter, een van de eerste vliegende taxi’s die binnenkort wereldsteden zullen veroveren. Ook in Duitsland zullen binnenkort luchttaxi’s hun eerste testvluchten maken. Maar voordat we afzonderlijke voorwerpen van GRAFT bekijken, volgt hier een kort inzicht in het bedrijf:

Geschiedenis, stichters en stichting in LA

Het architectenbureau GRAFT werd in 1998 in Los Angeles opgericht door Lars Krückeberg, Wolfram Putz en Thomas Willemeint en heeft sindsdien vele prestigieuze projecten gerealiseerd, vooral in Berlijn. Deze omvatten bijvoorbeeld de KU64 en de BRLO, hier in Berlijn.

Achter elke grote onderneming zit een hoger doel. Voor GRAFT Architekturbüro betekent dit dat het werd opgericht als een label voor architectuur, stedenbouw, design, muziek en “het nastreven van geluk”, zoals het op de website van de architecten staat.

“het nastreven van geluk”

De oprichters Lars Krückeberg, Wolfram Putz en Thomas Willemeint hebben GRAFT nu uitgebreid tot meer dan 150 werknemers, van wie er 3 zelfs in Peking gevestigd zijn. Dit betekent dat GRAFT zich al op de markt van de toekomst bevindt: China. Terwijl de bouw van luchthavens in Duitsland tien jaar in beslag kan nemen, kunnen luchthavens hier in tien maanden drie keer zo groot worden gebouwd.

Tip: Lees hier meer over Investeren in China (onroerend goed).

Binnenhuisarchitectuur:

Bouwen naar boven:

Architectenbureau in een oogopslag

GRAFT Company in een oogopslag:

  • Oprichters: Lars Krückeberg, Wolfram Putz en Thomas Willemeint
  • Stichting: 1998
  • Plaats van oprichting: Los Angeles, Californië (VS)
  • Zetel: 3 continenten
  • Werknemers: 150 (vanaf 2021)
  • Projecten (nieuw): E.ON laadstations, Volocopter

Graft over zichzelf:

“Wij weigeren ons neer te leggen bij de traditionele, virtuele en reële grenzen in de arbeidswereld en zijn daardoor in staat om in ons werk meer mogelijkheden en een steeds breder scala aan oplossingen te bieden”.

Bron: graftlab.com

Onderscheidingen en prijzen

Alleen al in 2015 regende het prijzen, waaronder de “Red Dot Design Award, Communication Design, Visualisation for Objekt Carpet”, maar ook de “Iconic Award 2016, Interior Innovation, CAELA Lighting System”. Het laatste jaar met de officiële lijst is momenteel te vinden in 2019. Hier volgt een klein uittreksel met verdere prijzen en onderscheidingen die het architectenbureau GRAFT heeft gewonnen.

Onderscheidingen en prijzen, uittreksel 2019:

  • Prijs Duitse huisvesting, Paragon Apartments, 1e prijs
  • Iconic Awards 2019: Innovatieve architectuur, Natuurisstadion Schierke, Winnaar
  • German Design Award 2019, Natuurijsstadion Schierke, Special Mention

Interview met de oprichters van Graft

De oprichters van Graft zijn ervaren en bekroonde architecten. De oprichters spraken met FIV Magazine over hun bedrijfsfilosofie, hun vriendschap, de oprichting van het bedrijf en toekomstige projecten. Hier vindt u meer informatie over Graft, hun unieke eigendommen en toekomstige projecten. Zoveel kan worden gezegd: het wordt spannend en vernieuwend!

Graft in Berlijn: Tour & Architectuur

Laten we beginnen met een kleine stadsrondrit, door de wijken van Berlijn, of liever gezegd twee locaties met GRAFT-villa’s.

Villa M in Grunewald: grillig blok, ruimteschip – uniek

Een van de GRAFT-designvilla’s kan worden bezocht door door Berlijn Grunewald te rijden, een van de meest exclusieve wijken van Berlijn. Deze woning heeft al in vele gerenommeerde onroerend goed tijdschriften gestaan.

Vergeleken met de anderen valt het pand erg op, omdat het erg futuristisch is. De woning zelf is gebouwd met keramische tegels die speciaal zijn gemaakt door een bedrijf in Potsdam, waardoor elke tegel werkelijk uniek is.

Van ver gezien lijkt het op een rotsblok dat in het perceel is gegooid. De geometrische vorm maakt deze villa waarschijnlijk ook bijzonder interessant voor mannen. Het doet denken aan zowel het grillige blok als een ruimteschip. In feite is dat waar het bij architectuur om gaat:

Leef niet alleen, wees! Inspirerende architectuur

De GRAFT Villa M is een echt statement in Berlijn Grunewald. Het pand past in het typische Berlijnse beeld, rechte vlakken, gevels, witte muren en schilderwerk. Voor wie zich hier wil “onderscheiden van de massa”, een echte investering in unieke architectuur.

Villa M – Gezicht frontaal op het object:

Villa M – Uitzicht vanuit de tuin / perceel:

Villa in Inselstraße: Hollywoodster als projectontwikkelaar

Nog indrukwekkender dan Villa M in Berlin-Grunewald is echter een pand in de Inselstraße. Een van de meest exclusieve plekjes in Berlijn, geen 40 eigendommen, privé-eiland. De who’s who van de Berlijnse zakenwereld woont hier (ook), bij wijze van spreken. Omwille van discretie, willen we geen namen noemen.

Om precies te zijn, op het eiland Schwanenwerder, deze ongewone luxe villa met gastenverblijf, boothuis en meer dan 1.000 m² woonruimte, plus 10.000 m² grond. Het terrein hier doet denken aan een landingsbaan, zeer imposant, groot, lang en zich uitstrekkend tot aan het meer. Net als de villa in Berlin-Grunewald onderscheidt ze zich volledig van de rest van de villa’s en landgoederen in de Inselstraße. Geen ander huis is zo modern.

De oorspronkelijke bouwer van deze imposante villa (Brad Pitt) trok er echter zelf niet in.

De villa, onder de muur is water (meer) door de manier waarop:

Image credits: Wikipedia / Fridolin freudenfett(Peter Kuley), CC BY-SA 3.0

Locatie in Berlijn:

“Charly Living”: accommodatie bij Checkpoint Charlie

Er zijn indrukwekkende gebouwen in de residentiële sector, met inbegrip van gebouwen voor gemengd gebruik, bijvoorbeeld in het midden van Berlijn bij Checkpoint Charlie. Honderden wooneenheden bevinden zich in deze wijk. Daarmee is het niet alleen een architectonisch hoogtepunt in Berlin-Mitte, maar ook een woonplaats voor heel veel mensen. Op deze manier laat het architectenbureau zien dat concepten die in villa’s worden toegepast, ook in de woningbouw kunnen worden toegepast.

Toch zijn we nog steeds bij de “kleinere” projecten die het architectenbureau realiseert.

Toekomstige architectuur: E.ON, Volocopter & Co.

GRAFT Architekt zal ook in de toekomst absolute maatstaven aanleggen. Twee absoluut uitstekende projecten zijn momenteel bijvoorbeeld E.ON en Volocopter.

Voor E.ON ontwikkelt het architectenbureau momenteel een grote verscheidenheid aan oplaadstations in de meest uiteenlopende omgevingen. Midden in de skyline van Frankfurt, tussen wolkenkrabbers en banken, op het platteland, vlak langs de snelweg, vrijwel overal. Er moet een volledige oplaadinfrastructuur voor e-auto’s komen. Dit zal de mobiliteit van elektrische auto’s in Duitsland een impuls geven en daarmee ook een geheel nieuw gebied ontsluiten voor GRAFT, waarin zij eens te meer pioniers zijn.

Een ander zeer interessant project zijn de poorten die GRAFT momenteel ontwikkelt voor de luchttaxi-aanbieder Volocopter.

Volocopter wordt de eerste luchttaxi in Duitsland en zal naar verwachting op zeer korte termijn operationeel worden, of beter gezegd, voorlopig worden getest. Het architectenbureau won de wedstrijd voor dit wereldwijde project en ontwikkelt nu concepten waarmee toekomstige luchttaxi’s op verschillende terrassen kunnen landen. Dit omvat bijvoorbeeld de typische hoogbouw (in Frankfurt) die in elke grote stad kan worden aangetroffen. Evenzo worden er havens gebouwd die in havens kunnen worden gebruikt (zoals in Hamburg), d.w.z. die op het water drijven.

Dat was een klein inzicht in het werk van Graft. Het architectenbureau werd opgericht in 1998, waarbij meer dan 20 jaar ervaring werd gecombineerd met drie oprichters en ondernemers. Meer over het bedrijf kunt u hier vinden: GRAFT Lab.

Bouwen aan de toekomst: Interview (Deutsche Welle) – Video