Dak tent kopen: Vergelijking, prijs, lijst, tips – Camping voor maximaal 4, 5 personen in een stacaravan

Koop een daktent! Goed idee, maar welke? Daktenten voor 1-4 personen in vergelijking – Nadat ik vorige week verslag deed van mijn nieuwe mini drone, wilde ik jullie vandaag meenemen in de wereld van de daktenten! Kamperen met een daktent wordt momenteel nog populairder. Een eigen daktent is relatief goedkoop (vanaf 1.200 euro), dus het betaalt zichzelf snel terug in vergelijking met de kosten van een hotel of vakantieappartement. Maar nog beter: 100% flexibiliteit. Zoals u zo dadelijk zult zien, duurt het maximaal 1 minuut om de tent op te zetten, ik kan het nu in 40 seconden(Skycamp Mini). Veel mensen hebben voor de aankoop een vraag: welke daktent past op mijn auto? Tip: Alle automodellen kunnen een daktent dragen! Hier is een overzicht, daktenten voor singles, tweemans tenten en daktenten voor 4 personen en de XXL versie, 4 personen plus sportuitrusting. Hyundai, Mercedes G-Klasse, VW gezinswagen: Alle daktenten in vergelijking, prijzen en nog veel meer. Mijn daktent ervaringen, tips voor uw avontuurlijke vakantie en mijn aanbeveling voor stabiele daktenten: Campwerk.

Vakantie in de daktent! Avontuur met de auto

Of ze nu 18 of 58 zijn, miljoenen binnenlandse toeristen geven er de voorkeur aan hun vakantie door te brengen vrij van beperkingen, hotelzwembaden en huurauto’s. Zij reizen naar de stranden van de Noordzee en de Oostzee, naar bergmeren en naar de mooiste vakantiegebieden van Kroatië tot Italië tot Frankrijk en Spanje.

Een vakantie met een daktent is iets heel anders dan de typische pakketreis – iets totaal anders! Je kunt de stad, de streek, het land niet echt ontdekken vanuit je hotelkamer, je bent immers altijd afhankelijk van anderen, of het nu een hotel is of een huurauto.

Met de daktent kun je altijd doen wat je wilt. Overnachten aan prachtige meren, romantisch en afgelegen in het bos, tussen de bergen of een spontane stop midden op de route omdat u iets wilt ontdekken. Geen dure hotelkamer, geen vakantieappartement, vakantiehuis, met de daktent heeft u altijd uw eigen huis bij u!

Voordelen en prijs: overzicht

Voordelen in een oogopslag

 • Flexibiliteit op vakantie en op reis
 • Geschikt voor alle auto’s en automerken (montage)
 • Laag gewicht, geen extra rijbewijs
 • Opgezet in minder dan 1 minuut
 • Prijs (2-3 personen): ca. 1.200 – 2.400 euro incl. installatie
 • Prijs (4-5 personen): ca. 2.500 – 5.000 euro incl. montage

Automodellen, mensen en kosten

Daktenten passen op alle automodellen – Zoals zojuist beschreven in het overzicht, is het grootste voordeel dat daktenten op werkelijk elke auto kunnen worden gemonteerd, het enige wat u nodig hebt is een dakdrager of om er een te installeren, wat snel kan worden gedaan in de werkplaats of bij een daktent dealer zoals Campwerk. Van de goedkope VW-familiewagen tot de Porsche Panamera – ja, het is mogelijk! Audi, BMW, Ford, Renault, Toyota, VW en natuurlijk alle terreinmodellen, van Mercedes G-Klasse tot Jeep Wrangler en Land Rover Defender II – echt alle merken, zelfs Mini’s, zoals hier te zien: Mini Countryman daktent (extern).

Aantal personen – Er is zeker genoeg ruimte in een daktent. Als single (alleen reizend) toch, met je partner of met het hele gezin, tot maximaal 5 personen. Als u in een showroom als die van Campwerk voor het eerst daktenten bekijkt, zult u snel zien dat u met een daktent een heel goede vakantie kunt hebben!

Geen extra techniek, platte constructie, super ruimtebesparend en in volle constructie, met echt veel vrije ruimte.

Je kunt zien dat ik een absolute daktent fan ben geworden!

Gemaakt in Duitsland: Campwerk

Mijn aanbeveling? Campwerk. Technologie, kwaliteit en stabiliteit. De prijzen beginnen bij 1.200 euro voor een tweepersoonstent.

Kosten en prijzen: Vergelijking hotelkamers

De kosten zijn snel terugverdiend – Het belangrijkste is, vooral voor slimme spaarders, hoe snel verdient een daktent zichzelf terug? De eenvoudigste berekening zou zijn deze te vergelijken met een typische hotelkamer die u ten minste op vakantie nodig hebt. Laten we zeggen het typische gezin met 1 of 2 kinderen, dus een totaal van 3-4 personen.

Zo’n daktent verdient zichzelf snel terug (de kosten zijn snel terugverdiend). Hoe meer mensen, hoe sneller. In het voorbeeld, met 3 of 4 personen, afhankelijk van de vakantieregio, bespaart u 220 euro per dag. Een typische daktent voor 2 personen kost ongeveer 1.500 euro, daktenten voor 3, 4 of tot 5 personen ongeveer 2.500 tot 5.000 euro. Trouwens, de prijzen zijn inclusief de uitrusting, d.w.z. matras, dakraam, ladder, enz.

Structuur, technologie en Made in Germany

Supersnel op te zetten – Toen ik mijn daktent voor het eerst opende, dacht ik dat het me misschien vijf minuten zou kosten? In feite kostte het me nauwelijks 30 seconden! Dankzij het slimme mechanisme van de daktent is hij ongelooflijk eenvoudig op te zetten.

Simpel uitgelegd, je hoeft alleen maar de juiste plaats te weten, één keer trekken en alles is geregeld. Klinkt simpel, maar dat is het ook. Minder dan 1 minuut, klaar.

Made in Germany – mijn aanbeveling voor daktenten, Campwerk. Daktenten “Made in Germany”, kwaliteit die loont. Over het geheel genomen bijvoorbeeld dankzij de duurzaamheid en stabiliteit, tot in de kleinste details, bijvoorbeeld de goede isolatie van de stoffen, naden en sluitingen, maar ook de comfortabele ligruimte in de daktent.

Vergelijking: caravan, camper en nadelen

Voordelen ten opzichte van een caravan & camper – Het hebben van een eigen caravan heeft een aantal nadelen. Hier zijn een paar redenen waarom ik tegen deze twee opties heb besloten.

Een van de nadelen is de grote hoeveelheid ruimte die nodig is, zelfs thuis wanneer men het voertuig parkeert, waar moet men het laten gedurende de lange perioden dat het niet in gebruik is? En dan is er nog het rijden op vakantie, het is moeilijk om in de stad te rijden en het kost meer op de camping. Daarnaast is er natuurlijk de koppeling van de aanhangwagen, het juiste rijbewijs, de juiste auto met voldoende trekvermogen en paardenkracht. Wat de prijs betreft, zit u meteen in een heel andere competitie. In plaats van 4 cijfers, gaat het tot ver in de 5-cijferige range.

De camper biedt nog meer nadelen voor flexibele reizigers. Hier heeft men niet eens de mogelijkheid om flexibel met de auto op pad te gaan, zoals bij de caravan; elke tocht moet met de hele camper worden gemaakt. De daktent wordt eenvoudig op de auto gemonteerd en u kunt gaan – onverslaanbaar, nietwaar? Nogmaals een korte samenvatting.

Nadelen van caravans en campers:

 • Hoge acquisitiekosten
 • Tegelijkertijd wordt de afschrijving door gebruik (bijv. eigen chassis)
 • Extra rijbewijs
 • Trekhaak voor voertuig
 • Voertuig met voldoende trekvermogen
 • Benodigde ruimte thuis (garage, parkeerplaats)
 • Benodigde ruimte op vakantie (camping) en kosten

Koop: Alternatieven voor 1-4 personen (lijst)

Na de uitvoerige introductie, met alle voordelen, de automodellen, de prijs, de eenvoudige montage en opstelling, is één ding zeker: Voor mij is er maar één testwinnaar! De daktent is zeker de beste “mobiele woning”. Als u Made in Germany wilt kopen, zijn hier goede daktenten, mijn aanbevelingen voor 4 goede modellen waarmee u vele jaren plezier zult hebben, ongeacht of het nu een Mini daktent (zoals hierboven), VW gezinswagen of Mercedes G-Klasse is.

Daktent voor 2-3 personen: Avontuur

Simpel gezegd – net zoals de “Big Mac” de standaard is geworden voor goede hamburgers en “Tempo” synoniem is met zakdoeken, is de “Adventure” daktent de non-plus-ultra in de daktent vergelijking. De Adventure daktent is daarom perfect, vooral voor beginnende kampeerders en nieuwkomers. Met geen andere tent ben je zo dicht bij de sterrenhemel. in een comfortabele slaapruimte op het dak van uw auto of aanhangwagen. Hier ligt de nadruk duidelijk op plezier – en ongecompliceerde bediening.

Productgegevens avontuur

Mensen, structuur en dimensies:

 • 2-3 personen
 • Ca. 1 min. assemblagetijd
 • Twee breedtes 140 / 165 cm
 • Tot 240×160 cm ligvlak
 • 140×120 cm Verpakkingsgrootte
 • Ca. 60 kg vedergewicht

Goedkoop, Made in Germany en voor alle automodellen:

Daktent voor 1-4 personen: Skycamp voor gezinnen

Het maakt niet uit of u een leuk weekend in de natuur wilt doorbrengen met het gezin in een kleine auto, of avonturen wilt beleven en de meest afgelegen plekken van onze wereld wilt ontdekken met een terreinwagen. De iKamper Skycamp daktent is onze favoriete oplossing wanneer we spontaan de drukte van alledag achter ons willen laten. Hier ligt de nadruk duidelijk op plezier – maar vooral op ongecompliceerd rijgedrag.

Skycamp productgegevens

Mensen, structuur en dimensies:

 • 1-4 personen
 • Ca. 1 min. assemblagetijd
 • 197x203cm slaapoppervlak
 • 410 kg laadvermogen
 • Ca. 72 kg vedergewicht
 • 217x139cm Pakgrootte

De allrounder onder de daktenten:

Daktent voor 1-2 personen: Skycamp Mini-tent voor twee personen

Alleen of met z’n tweeën kamperen, deze daktentversie is vooral praktisch voor kleine auto’s. De Skycamp Mini is het kleine broertje van de Skycamp daktent hierboven. De Skycamp Mini biedt dezelfde snelle werptijd van slechts ongeveer één minuut als de Skycamp, maar hij heeft een kortere harde schaal. Perfect voor in de laadruimte van de truck of de pick-up cabine, voor een kleiner voertuig of om ruimte op het dak te besparen voor extra accessoires.

Skycamp Mini productgegevens

Mensen, structuur en dimensies:

 • 1-2 personen
 • 130x210cm slaapoppervlak
 • Ca. 1 min. insteltijd
 • 410 kg laadvermogen
 • 217x139cm Pakgrootte
 • Ca. 57 kg vedergewicht

Kan het een beetje kleiner? Zelfs mini op de mini, met top comfort! Lees hier meer:

Daktent voor max. 4 personen + sportuitrusting

U wilt niet alleen met het gezin reizen – of veel ruimte hebben – maar ook sportuitrusting meenemen? Of u nu mountainbiket of kajakt, met dit daktentmodel kunt u de hoogste toppen, de mooiste bergmeren en de meest afgelegen plaatsen bereiken.

X-Cover productgegevens

Mensen, structuur en dimensies:

 • 1-4 personen
 • 230x190cm slaapoppervlak
 • Ca. 3 min. insteltijd
 • 410 kg laadvermogen
 • 195x120cm Pakgrootte
 • 55kg lichtgewicht

Tot nu toe putte een daktent de ruimte uit voor extra sportuitrusting. De iKamper X-Cover opent volledig nieuwe mogelijkheden. De X-Cover is een multi-talent.

Dak tent – Een tent op het dak van uw auto? Als dat niet klinkt als een super luxe manier om te kamperen! Een daktent is snel op te zetten, neemt onderweg geen bergruimte in beslag, maar geeft u uitgevouwen een enorme slaapruimte en een geweldige prijs-kwaliteitsverhouding. Het combineert dus alle voordelen die u wenst voor een geslaagde en onvergetelijke vakantie. Hier vindt u alles wat u moet weten over de montage op het dak van uw auto, de plaatsing op de weg, aanbevelingen voor verschillende modellen en varianten, en de kosten die u zult moeten betalen.

Kampeervakantie met autodaktent: Voordelen

Als u op zoek bent naar een vakantie in de vrije natuur, maar toch het comfort van thuis wilt behouden, dan is kamperen in een daktent zeker een van de beste opties. Of u nu met z’n tweeën bent of met het hele gezin, een daktent garandeert een geweldige slaapruimte voor 4 of zelfs 5 personen. Als u onderweg bent, neemt hij geen ruimte of bergruimte in beslag, want hij blijft de hele tijd stevig op het dak van uw auto zitten. Zelfs daar klapt hij op, zodat hij tijdens het rijden niet opvalt, zelfs niet bij harde wind. Eenmaal opgezet, ontstaat er echter een enorme leefruimte die naar wens kan worden gebruikt voor slapen of andere doeleinden.

Dit zijn de voordelen van een daktent:

 • Al op het dak van je auto
 • Neemt geen plaats en opslagruimte in
 • Gegarandeerd een enorme leefruimte opgebouwd voor maximaal 5 personen
 • Geschikt voor zowel koppels als gezinnen
 • Kan op elke auto worden gemonteerd
 • Robuust, stabiel, waterdicht en duurzaam
 • Ongelooflijke waarde voor je geld

Flexibeler dan een caravan en comfortabeler dan een conventionele tent

Video! Road trip met daktent

In de volgende video kunt u zien hoe een daktent eruit ziet als hij is opgezet, welke enorme ruimte hij creëert en hoe zorgeloos, ontspannen en avontuurlijk u eigenlijk kunt reizen met een daktent. Zo krijgt u direct inzicht in alle voordelen van de daktent en bent u, in het beste geval, optimaal voorbereid op uw volgende reis!

Montage en dakbelasting

In de eerste plaats kan worden gezegd dat een daktent op bijna elke auto kan worden gemonteerd. Het maakt niet uit of u een VW, BMW, Mercedes of Audi rijdt – een daktent past er in elk geval op, zolang de passende dakdragers voorhanden zijn. U moet echter eerst de dakbelasting van uw auto bepalen voordat u een daktent koopt. Afhankelijk van de grootte en het ontwerp weegt een daktent tussen 50 kg en 80 kg. U moet hiermee rekening houden alvorens te kopen. Als u de dakbelasting van uw auto en het gewicht van de gewenste daktent op elkaar afstemt, kunt u zonder aarzelen een daktent voor uw auto kopen.

In het beste geval is het geheel bij aankoop al door de juiste specialisten op uw dak bevestigd. Het is echter niet veel moeite en werk op zich: zodra de dakdragers op de auto zijn gemonteerd, moet de complete tent op het dak worden getild. De tent zelf heeft ook twee rails op de vloer van de tent, die op de rails van de dakdragers worden geschoven. Het geheel wordt aan het eind vastgezet en de afgewerkte tent staat al op uw auto!

Dit is hoe de assemblage werkt:

 • Bevestiging van de dakdrager op de auto
 • Bepalen van de dakbelasting van uw auto
 • Stem het gewicht van de gewenste daktent af op de dakbelasting
 • Schuif de daktent op de dakdrager met de onderste rails
 • Zet alles vast.

Inrichting van de camping

Eenmaal onderweg of op de camping, hoeft de tent alleen nog maar volledig te worden uitgeklapt. Aangezien alles al in de juiste positie staat, is de complete tent in een paar seconden klaar. Nu hoeft u alleen nog maar de ladder, die bij de aankoop is inbegrepen, op te zetten en vast te zetten, en uw slaapruimte is klaar voor de nacht.

Klaar in een paar minuten:

 • Maak de tentbevestigingen los
 • Vouw de daktent volledig uit met één handbeweging
 • Inrichten entree
 • Ladder plaatsen en vastzetten

Video: Montage auto daktent

Hier kunt u de volgende video bekijken om zo goed mogelijk geïnformeerd en voorbereid op vakantie te gaan met een daktent. Als u zich nog steeds afvraagt hoe de opstelling eigenlijk in zijn werk gaat, hoe het geheel er uiteindelijk uitziet en wat in acht moet worden genomen, vindt u hier alle antwoorden.

Modellen en varianten

Welke daktent is de beste? Dit is de vraag die veel gepassioneerde kampeerders zich stellen wanneer zij een daktent willen kopen. Het hangt ervan af met hoeveel personen u wilt reizen en welke route en regio u kiest. Voor stellen en beginnende kampeerders is een opvouwbare tweepersoonstent aan te bevelen, terwijl een grote hardshell daktent meer geschikt is voor 4 of 5 personen, d.w.z. het hele gezin. Deze laatste is zeer robuust en stabiel en is zelfs bestand tegen hevige stormen. Dus als u overweegt om te gaan winterkamperen, kunt u het beste gaan voor een hard-shell daktent. Een opvouwbare stoffen tent daarentegen is zeer licht en nog gemakkelijker te gebruiken, en daarom bijzonder geschikt voor onervaren kampeerders.

Niettemin zijn alle daktenten meestal uitgerust met een geïntegreerde matras, een muskietennet, een ladder en eventueel zelfs een binnentent, zodat u zich onderweg nergens zorgen over hoeft te maken. Zodra de tent is uitgeklapt, is ook de slaapruimte klaar.

U kunt kiezen uit deze varianten:

 • Hardschalige daktent
 • Opvouwbare stoffen tent (zachte kant)
 • Hybride tent

Je kunt je de verschillende variaties en verschillen nog niet echt voorstellen? In de volgende video wordt alles in detail uitgelegd en aan u gepresenteerd:

Daktent fabrikant: Autohome, Campwerk, Front Runner & Co.

Of het nu gaat om Autohome, Bundotec, Campwerk, iKamper of Front Runner – aangezien kamperen met een daktent op je eigen auto steeds populairder wordt onder gepassioneerde kampeerders, zijn er ook een groot aantal fabrikanten die gespecialiseerd zijn in daktenten. Alle daktenten zijn meestal zo ontworpen dat ze in een paar minuten en zonder veel moeite kunnen worden opgezet en u een verbazingwekkende hoeveelheid ruimte op het dak van uw auto bieden. Afhankelijk van de fabrikant en het model kunt u uiteraard kiezen tussen verschillende varianten die verschillen qua afmetingen, uitrusting, uiterlijk en rijgedrag. Afhankelijk van uw voorkeuren kunt u de juiste daktent kiezen of, bij sommige fabrikanten zoals Campwerk, zelfs uw eigen daktent naar wens samenstellen.

U kunt kiezen tussen de volgende populaire fabrikanten van daktenten:

 • Airpass
 • Autokamp
 • Autohome
 • Bundutec
 • Bush Company
 • Campwerk
 • DTBD Buiten
 • Darche
 • Front Runner
 • Huilende Maan
 • IKamper
 • Treeline
 • Tuff Trek

Daktent auto: Welke auto is geschikt?

Zoals reeds duidelijk is gemaakt, kan een daktent meestal op elke auto met dakdragers worden gemonteerd. Dit betekent dat het niet uitmaakt wat voor auto u bezit. Of het nu gaat om een kleine auto of een bestelwagen – daktenten zijn er in alle uitvoeringen, passend bij u en uw voorkeuren.

Deze automodellen zijn zeker geschikt voor een daktent:

 • Audi
 • BMW
 • Ford
 • Jeep
 • Land Rover
 • Mercedes
 • Mitsubishi
 • Opel
 • Suzuki
 • Toyota
 • VW

Als je je afvraagt hoeveel al deze pret je gaat kosten, hier is een klein overzicht voor je:

Prijzen: Dat is wat een daktent je kost

Uiteraard varieert de prijs van een daktent naargelang de fabrikant, het model en de variant. Over het algemeen zijn tenten met een hard dak iets duurder dan tenten met een zacht dak, vanwege hun robuuste, hoogwaardige ontwerp en omvang. Voor een gezinstent voor 4 of 5 personen moet u minstens 3000 euro begroten, maar de belangrijkste voorzieningen zijn al geïntegreerd en u hoeft alleen nog te begroten voor voedsel, brandstof, activiteiten en andere uitgaven voor onderweg. Een vouwtent van hoge kwaliteit voor koppels begint bij ongeveer 1.500 euro.

Dit betekent dat een daktent veel minder kost dan een caravan, camper of kampeerwagen, waar je alleen al voor de auto zo’n 40.000 euro moet investeren. Bovendien bent u met een daktent veel flexibeler en kunt u direct na montage op het dak aan uw vakantie beginnen, waarbij u altijd net zo vrij bent als met een gewone auto.

Dit zijn de kosten die u zult moeten betalen:

 • vanaf 1.600,- Euro voor 2-3 personen (paren)
 • Vanaf 3.200,- Euro voor 4-5 personen (gezinnen)

Een daktent is ongeveer 30.000,- Euro goedkoper dan een complete camper.

Accessoires: Aanbouw tent, luifel & Co.

Vooral als u lang onderweg bent en een vakantie van meerdere weken plant, zult u vroeg of laat extra accessoires nodig hebben. Hangkastjes zijn bijvoorbeeld een aanrader om de tent netjes te houden, en voor extra ruimte op de camping is het de moeite waard om een aanbouwtent of luifel te hebben om te koken, spelletjes te spelen, te douchen of vrijer te bewegen.

De volgende accessoires zijn de moeite waard voor tochten van meerdere weken:

 • Aanbouwtent of luifel voor extra ruimte
 • Zonnescherm als zon- en privacybescherming
 • Wandkasten voor orde in de tent

Tips en aanbevelingen voor onderweg

Waar moet ik nog meer rekening mee houden onderweg en waar mag ik staan met een daktent? In het algemeen kun je met een daktent net zo hard rijden als met een auto. U kunt ook gewoon gebruik maken van parkeerplaatsen of parkeerterreinen, aangezien de tent in opgevouwen toestand bijna onopvallend op het dak van uw auto staat. Om er echter in te slapen, moet u naar een camping gaan om voldoende ruimte te hebben en u helemaal op uw gemak te voelen.

 • U kunt op elk moment vertrekken en overal heengaan
 • Met een daktent kun je net zo hard rijden als met een gewone auto.
 • U kunt parkeren op elke openbare parkeerplaats of parkeerterrein.
 • Voor extra ruimte is een uitbouwtent de moeite waard
 • Voor meer privacy een luifel
 • Een gasfornuis wordt aanbevolen voor het koken

Tussen haakjes: u kunt ook zonder problemen in de winter kamperen.

Hoewel de meeste mensen de voorkeur geven aan warm weer wanneer ze buiten slapen, heeft kamperen in de winter zeker zijn aantrekkingskracht! Alleen al vanwege de prachtige winterlandschappen en de mogelijkheid tot wintersport, kiezen veel kampeerders nu ook voor koude streken. Bang dat het te koud wordt, vooral ’s nachts? Maak je geen zorgen. Met een daktent hoeft u zich geen zorgen te maken over bevriezing als u bent uitgerust met de juiste uitrusting, zoals een gaskachel en een elektrische deken.

Bekijk de video hieronder om een idee te krijgen van wat kamperen in de winter in een daktent inhoudt en waar u rekening mee moet houden.