Wabi-Sabi – Wat zit er achter deze woontrend en hoe leef je er naar?

De meeste mensen zullen zich nu afvragen of dit een typefout is en het eigenlijk over wasabi en pittig Chinees eten gaat, maar u leest het goed, het gaat over de woontrend wabi-sabi, wat een Japans concept is van esthetiek, helderheid en het onvolmaakte.

Levenstrend Wabi-Sabi – uitvoering, principes & functie

Maar wat is de Wabi-Sabi woontrend precies, wat zijn de principes en hoe implementeer ik deze trend in mijn eigen vier muren? Feng Shui en Hygge waren gisteren, nu verovert de Wabi-Sabi trend de inrichtingswereld.

Wat is Wabi-Sabi en hoe pas ik het toe?

De term wabi-sabi komt uit Japan. Vertaald betekent wabi droevig, verlaten of alleen. Sabi betekent zoveel als oud zijn of heengaan. De oorspronkelijke vertaling klinkt op het eerste gezicht niet erg positief, vooral wanneer beide woorden samen worden gezien, maar de term is in de loop der jaren ingeburgerd geraakt en verwijst nu naar de kunst om in eenvoudige en oude dingen de schoonheid te herkennen, ze te waarderen, ervan te genieten en er tevreden mee te zijn. Tot dusver kennen we deze manier van denken vooral uit het Zenboeddhisme, maar deze waarden komen ook tot uiting in de Japanse theeceremonie. Wabi-Sabi verwijst echter niet naar een stijl van inrichten, maar veeleer naar de belangrijkste principes die moeten worden gevolgd om volgens Wabi-Sabi te leven. De principes van Wabi-Sabi zijn:

  • Genieten van visuele leegte
  • Het gebruik van lokale, eenvoudige producten en natuurlijke materialen van hoge kwaliteit
  • Keren naar de natuur, weg van zielloze consumptie
  • De waardering, de zorg en uiteindelijk de vererving van voorwerpen uit het verleden
  • Reflectie over zichzelf en wat essentieel is

Zorg er dus voor dat de ruimte niet overvol is met meubilair of accessoires en let op tussenruimten. Eenvoudige witte flats maken deel uit van het concept en hoeven er niet kaal uit te zien als u de rest van de kamer goed inricht. Vertrouw op natuurlijke materialen en leer te waarderen wat je hebt. Om het onderwerp volledig te doorgronden, is het nuttig om je goed in te lezen in wabi-sabi, purisme en minimalisme. U zult snel begrijpen dat al deze concepten in de eerste plaats een kwestie van houding zijn. Daarom moet men het geheel niet te eng zien en het onderwerp langzaam benaderen.

Kijk eens naar deze post op Instagram

. . ___________________________________ ∙ Goedemorgen lieverds! Hoe gaat het met u op deze zonnige, maar koude maandag? Ik hoop dat iedereen blij en uitgerust is na dit weekend. We hebben het behoorlijk druk gehad met bestellingen voor de nieuwe collectie en we zullen binnenkort een flink aantal nieuwe prachtige items hebben! U zult niet teleurgesteld zijn ✨ De tijd is gekomen om onze mooie bont- en schapentapijten weer te gebruiken! Geeft u ook de voorkeur aan de 100% zuivere wol en leer-vrij om dieren te sparen ? ∙ Wij wensen u allen een fantastisch begin van deze nieuwe week!♡♡♡ ∙ ∙ ___________________________________ ∙ ∙ #modernboho #nordichome #homestyling #modernrustic #bohemiandecor #myinterior #wabisabi #bohostyling #whiteinterior #interiorismo #whitespaces #whiteandnatural #neutralhome #bohowhite #interior4all #boholiving #interiorstyling #interiorwarrior #binnenkijken #bohemianhome #bohemianinterior #bohointerior #interior4all #modernbohemian #nordicstyle #interior4inspo #instadesign #edgehomedesign ∙ ∙ ___________________________________

Een bericht gedeeld door EDGE (@edgehomedesign) op

Inrichten volgens Wabi-Sabi – Gezellige mix van materialen, kleine dingen & stoffen

Hier gaat het vooral om de juiste materialen. Het moet vooral gezellig zijn en daarvoor gebruikt u een mix van materialen, zoals hout of ook grove materialen zoals leer. In het algemeen, natuurlijke materialen gaan altijd. Of het nu geschuurd hout is of robuuste wol in de vorm van een knuffeldoekje. Van zulke accessoires kun je er nooit teveel hebben! Zelfs kleine dingen kunnen uw interieur verfraaien, zoals een bestekset met mooie details dat gewoon een favoriet stuk wordt. Mix en match met natuurlijke materialen en laat u verrassen hoe imperfecte dingen er snel perfect uit kunnen zien en een gezellig huis kunnen creëren. Het comfort tot een minimum beperken is echter niet wat iedereen voor zijn huis wil. Als u dus puristisch maar toch knus wilt leven en niet als een monnik in een celachtige omgeving, is het raadzaam te experimenteren met stoffen. Dit omvat kussens, gordijnen, tapijten, dekens en plaids. Omdat dergelijke accessoires ook verkrijgbaar zijn in mooie natuurlijke materialen, zoals wol, linnen of katoen, en vooral in subtiele kleuren, passen ze wonderwel in de kamer. Kies voor rechtlijnige snijpatronen die niet te deftig zijn en doe het liever zonder pompeuze draperieën of versieringen. Kleine accessoires als deze passen nog steeds goed in het wabi-sabi concept, maar geven de kamer iets van uw smaak en zorgen ervoor dat u zich thuis voelt.

Wabi-Sabi als volmaakt purisme – Esthetische opbergruimte en gereduceerde vormentaal

In de context van Wabi-Sabi betekent onvolmaakt purisme alleen dat niet alles volmaakt hoeft te zijn. Niet alles netjes van rand tot rand opgeborgen, maar ook soms dingen laten rondslingeren of in open dozen en manden opbergen. Uw meubilair moet in die zin uit lievelingsstukken bestaan. Natuurlijk hoeft u de rest niet weg te gooien, maar u moet het onzichtbaar maken en zo geweldige opbergruimtes creëren die helemaal niet opvallen. Laat in plaats daarvan je favoriete stukken zien en concentreer je daarop. Voor al het andere meubilair, zoek naar een gereduceerde designtaal en kwaliteit. Ze gaan gemakkelijk op in de omgeving en zullen dankzij hun hoge kwaliteit lang een favoriet stuk blijven. Koop weloverwogen en beperk je tot het meest noodzakelijke.

https://www.instagram.com/p/BkhPwa-DhIF/?taken-by=edgehomedesign

Functionele rustplaats met wabi-sabi – bescheidenheid en discrete lichtbronnen

Bescheidenheid speelt een grote rol in het concept van wabi-sabi. Hier gaat het er vooral om niet blootgesteld te worden aan permanente consumptie, maar te genieten van het leven en het voorbijgaan der dingen. Zorg er dus voor dat je stukken hebt die gemaakt zijn van hoogwaardige, duurzame natuurlijke materialen en die lang meegaan. Dit wordt gecombineerd met zachte tinten die al in de materialen zitten, zoals hout. Planten passen ook goed in het concept en geven een beetje kleur. Lichtbronnen moeten op een zeer harmonieuze manier in het concept worden geïntegreerd. Hier moet u vooral aandacht besteden aan het kiezen van organische en heldere vormen voor lichtbronnen en ook graag meerdere kleine lichtbronnen in de kamer plaatsen. Dit creëert gezelligheid en kan speciale lievelingsstukken accentueren en benadrukken.

Ontspannen stilte combineert innerlijke reflectie met wabi-sabi

Je moet je comfortabel en veilig voelen in je huis. Wabi-Sabi combineert dit met het vermogen om tot rust te komen en te herstellen van de overprikkeling in de buitenwereld. Je geest moet tot rust komen en zich door Wabi-Sabi tot het wezenlijke beperken. Maar om uw huis niet kaal te laten lijken, combineert u andere accessoires met uw meubels en favoriete stukken die structuur in de kamer brengen en de soberheid ervan wegnemen. U kunt hiervoor tapijten, bont of fluwelen kussens gebruiken. Denk er altijd aan om kleurpatronen op elkaar af te stemmen om een uniforme sfeer in uw kamer te creëren. Te veel kleuren, patronen en materialen zou uiteindelijk rommelig overkomen en het punt van wabi-sabi missen.