Onroerend goed Corona crisis: Verkoop van huis, flat, appartementsgebouw – de vraag stijgt

Dezer dagen spreken velen over de tweede golf die nu naar Duitsland, maar ook naar de hele wereld komt. Reeds in het begin, met de Corona-pandemie, werd in veel economische maar ook financiële nieuwsberichten gewaarschuwd dat in het najaar een golf van insolventies onze kant op zou komen. Een logisch gevolg van insolventie is het verlies van eigendom, niet alleen in de vorm van juwelen, auto’s of meubilair, maar natuurlijk ook onroerend goed, indien het aantal insolventies in Duitsland toeneemt. Eengezinswoningen, maar ook appartementsgebouwen met meerdere huurders.

Special: Onroerend goed & Corona – Updates

Meer artikelen en analyses over het onderwerp onroerend goed in de crisis van Corona:

Analyse en evaluatie: Kerncijfers onroerend goed

We hebben een paar weken geleden al gemeld, is Corona de 2e vastgoed zeepbel aan het barsten?

Wat zeggen de trends? Samen met onze online marketing expert zijn we begonnen met het analyseren van de huidige zoekopdrachten. De meeste zoekopdrachten in Duitsland worden via Google verricht, iets minder dan 90%. Er valt dan ook veel af te lezen uit de gegevens die Google verstrekt.

Verzameling van gegevens door middel van trends (zoekopdrachten)

Een speciaal instrument om de vraag te analyseren is Google Trends. Google Trends kijkt naar het zoekgedrag van bepaalde steden, deelstaten, landen maar ook wereldwijd. Dit maakt het mogelijk trends in een vroeg stadium te onderkennen, maar ook conclusies op lange termijn te trekken.

Parameters (zoektermen)

Voor onze trendstudie hebben wij met name naar de volgende vragen gekeken:

 1. Eigendom verkopen
 2. Appartement / condominium te koop
 3. Huis verkopen / vrijstaand huis
 4. Verkoop appartement huis

Hoe heeft de vraag zich de afgelopen 12 maanden ontwikkeld en wat is de tendens voor de komende 30 dagen?

Grotere belangstelling ook voor de Longtail

Daarnaast hebben we inzicht uit onze eigen online statistieken. Deze kijkt naar de “lange staart”, dat wil zeggen zoekresultaten op pagina 2, 3, 4 op Google. Hoe meer gebruikers niet alleen op pagina 1 blijven, maar ook verder klikken, hoe hoger de huidige belangstelling voor een onderwerp lijkt te zijn. Zij lijken op zoek te zijn naar verdere, meer gedetailleerde of gewoon meer informatie, en gaan daarom van pagina 1 naar pagina 2, 3 en 4.

Factor: Waardering

Voor de evaluatie hebben wij een vergelijkingsperiode van 12 maanden gehanteerd. De waarde 100 staat voor het hoogste zoekvolume in de afgelopen 12 maanden.

Eigendom verkopen: Resultaten

De trendanalyse op het gebied van de vastgoedverkoop (08/20) gaat over de stijgende vraag. Zeer direct zichtbaar, onder andere op het belangrijkste trefwoord “onroerend goed verkopen”. De grafieken en het overzicht van de afgelopen 12 maanden vindt u hieronder.

Gematigd gestegen, gemiddeld slechts 2 tot 3 punten, zijn de verkoop van huizen en condominium. Er lijken hier dus nog geen grote veranderingen in het volume van de zoekopdrachten te zijn.

Zeer opvallend is echter de tendens naar “verkoop van appartementsgebouwen”. Zoals u zo dadelijk in de afzonderlijke analyses en grafieken zult zien, is de trend dezer dagen opwaarts gericht.

Verkopen van onroerend goed” laat ook een extreme stijging zien

 • +/ Stagnerende: “Huis verkopen”, “flat verkopen”.
 • + Rising: “Verkoop eigendom
 • ++ Sterk stijgend: “Verkoop appartement huis”

Verkopen van onroerend goed: Analyse en infografiek

Een huis verkopen, een flat verkopen, samen een gemiddelde stijging van maximum 2 (mogelijk 100). De vraag naar “onroerend goed verkopen” neemt echter sterk toe. In de vergelijkingsperiode van de laatste 12 maanden van een factor 26 tot 79 / 100.

 • Zoek trefwoord: Onroerend goed verkopen
 • Periode: 12 maanden (07/19-07/20)
 • Portaal: Google Trends

Wie wil zijn eigendom verkopen?

Brandenburg en Hamburg staan bovenaan de lijst als het gaat om het aantal zoekopdrachten. Ook zeer interessant, het zuiden ligt ver voor, met Beieren en Baden-Württemberg. Dit is ook de plaats waar het eigendomspercentage het hoogst is. Lees hier meer over vastgoedstatistieken.

 1. Brandenburg
 2. Hamburg
 3. Thüringen
 4. Baden-Württemberg
 5. Beieren

Een huis verkopen: Analyse en infografiek

Voordat we overgaan tot de analyse van meergezinswoningen, kijken we eerst naar de kleinere huishoudens, oftewel de eigenaren van eengezinswoningen en rijtjeshuizen. De bewegingen zijn slechts matig toegenomen, gemiddeld met 2 tot 3 punten. Geen extreme veranderingen op een schaal van 100. Daartussen lagen de aanvragen zelfs onder het typische gemiddelde.

 • Zoek trefwoord: Haus verkaufen
 • Periode: 12 maanden (07/19-07/20)
 • Portaal: Google Trends

Een flat verkopen: Analyse en infografiek

De stijgingen op het gebied van de verkoop van flatgebouwen of appartementen zijn eveneens zeer matig. Ook hier ligt het gemiddelde op 3 à 4 punten op korte termijn. In de vergelijkende periode van de laatste 12 maanden is de vraag zelfs licht gedaald ten opzichte van de periode juli-december 2019, in vergelijking met de periode januari-juli 2020.

 • Zoek trefwoord: flat verkopen
 • Periode: 12 maanden (07/19-07/20)
 • Portaal: Google Trends

Verkopen van appartementsgebouwen: Extreme stijging

De trendcurve explodeert dan echter letterlijk als het gaat om het onderwerp verkoop van appartementsgebouwen. Zoals u kunt zien aan de stormloop van dezer dagen, lijkt de belangstelling van de eigenaars van onroerend goed sterk te zijn toegenomen.

Wanhopige zoektocht? Rente als indicator

Nog interessanter is echter een blik op de “long tail” van de zoekopdrachten.

Zoals eerder beschreven, is een andere indicator voor de toegenomen belangstelling voor het onderwerp verkoop van onroerend goed, dat niet alleen de zoekresultaten op de eerste pagina worden bekeken, maar dat zelfs meer gedetailleerde, nadere informatie wordt gezocht. Dit is te zien omdat meer mensen klikken op pagina 2, 3 en 4 op Google, zoals hier te zien is in de analyse:

Een huis verkopen: Analyse onroerend goed portaal

Bron (screenshot): Google Search Console

Insolventie

 1. Hamburg
 2. Bremen
 3. Noordrijn-Westfalen
 4. Sleeswijk-Holstein
 5. Baden-Württemberg

Insolventie: analyse en infografiek

 • Zoek trefwoord: Insolventie
 • Periode: 12 maanden (07/19-07/20)
 • Portaal: Google Trends

Statistieken: aantal insolventies

Totaal aantal insolventieprocedures in Duitsland van april 2019 tot april 2020:

Statistik: Anzahl der Insolvenzverfahren insgesamt in Deutschland von April 2019 bis April 2020 | Statista

Meer statistieken vindt u op Statista

Onroerend goed aandeel

 1. Rijnland-Palts
 2. Beieren
 3. Hesse
 4. Baden-Württemberg
 5. Berlijn

Vastgoedaandeel: analyse en infografiek

 • Zoek trefwoord: Immobilienaktie
 • Periode: 12 maanden (07/19-07/20)
 • Portaal: Google Trends