Een kat kopen – de juiste kat voor uw woonsituatie

Koop een kat – Katten zijn zeer elegante, mooie maar ook koppige dieren. Ze zijn onafhankelijker dan honden, maar integreren zich toch in het gezin. Knuffelen of spelen is waar katten van houden en daarom zijn ze perfect als huisdier.

Een kat als huisdier – deze rasverschillen bestaan

Als u een kat als huisdier wilt hebben, moet u zich eerst goed informeren, want niet alle katten zijn hetzelfde. Er zijn veel verschillen in de aard en het uiterlijk van de verschillende rassen. Nu kunt u erachter komen welk ras het beste bij u past!

Bengaal – speels en zeer aanhankelijk

De Bengaalse kat, die van buiten erg op de luipaard lijkt, is middelgroot tot groot voor een kat, met een schouderhoogte tot 40 cm en een gewicht tussen 4 en 8 kg. Hij is zeer slank, gespierd en atletisch, wat ook tot uiting komt in zijn temperament. Een Bengaalse kat is niet geschikt om alleen binnenshuis gehouden te worden. Hij heeft voldoende beweging en bezigheid van zijn eigenaar nodig in de zin van kleine spelletjes en vaardigheidsoefeningen. Naast zijn actieve levensstijl is de Bengaalse kat echter ook erg gehecht aan zijn baasje en houdt hij van lange knuffels en veel lichamelijk contact. Als hij langere tijd alleen moet worden gelaten, is een speelkameraadje een heel goed idee. Bengalen zijn perfect voor gezinnen met kinderen, maar ook voor singles of koppels die in een huis met een tuin wonen.

Beoordeling van de redactie:

 • Gezinsvriendelijk 4.5 / 5.0
 • Vriendelijk voor alleenstaanden en stellen 3.0 / 5.0

https://www.instagram.com/p/Bw__YB0pWa5/

Siamese kat – zeer gevoelig en aanhankelijk

Deze elegante dieren behoren tot de middelgrote kattenrassen en wegen gemiddeld 3-5 kg. Hun uiterlijk geeft hen een heel bijzondere charme. Hun aard is over het algemeen erg speels, maar ze zijn ook erg aanhankelijk, gevoelig en zoeken veel lichamelijk contact. Als zij iets niet leuk vinden, maken zij dat duidelijk en laten zij ook hun mening horen. Vanwege hun nauwe band met de mens kan de Siamese kat ook worden gebruikt als therapiedier voor gehandicapte kinderen. Door hun dunne vacht zijn ze zeer onverdraagzaam voor koude en houden ze niet van vochtig weer. De dieren moeten zowel binnen als buiten beziggehouden worden, en ze moeten voldoende bezig zijn om hun jachtinstinct te kunnen botvieren. Krabbomen, spelletjes en klimmogelijkheden zijn daarom erg belangrijk voor hen. De katten zijn zeer geschikt voor het gezinsleven, omdat ze zeer mensgericht zijn, maar dit ras is ook een goede optie voor alleenstaanden en paren.

Redactionele beoordeling:

 • Gezinsvriendelijk 4.5 / 5.0
 • Single en paar vriendelijk 4.5 / 5.0

https://www.instagram.com/p/Bv9U_VuJWbB/

Kartuizer kat – het perfecte gezinslid

De kartuizerkat behoort tot de middelgrote katten en heeft een gemiddeld gewicht van 4-7 kg. Ze staan bekend om hun rustige aard en zijn daarom een populaire gezinskat. Ze schieten goed op met kinderen, zijn erg aanhankelijk en knuffelig. Ze hebben er ook geen probleem mee om een paar uur per dag alleen te blijven. Als kittens zijn ze speels en spelen ze graag met balletjes. Een krabpaal zou in elk huis van een kartuizerkat aanwezig moeten zijn, want zij houden van het overzicht dat zij hebben vanuit een hoge zitpositie. Wat ook niet mag ontbreken zijn een aantal rustige plekjes waar de kat zich kan terugtrekken. De kartuizerkat kan gemakkelijk in een flat worden gehouden, maar in een huis markeert hij ook graag de tuin als zijn territorium. Het ras is perfect voor gezinnen met kinderen, maar ook goed voor alleenstaanden of stellen die graag een rustiger huisdier willen hebben.

Beoordeling van de redactie:

 • Gezinsvriendelijk 5.0 / 5.0
 • Single en paar vriendelijk 4.5 / 5.0

https://www.instagram.com/p/BQiTOtyFxNF/

Heilige Birmaan kat – heel kalm en weinig koppigheid

De heilige Birmaan is een heel bijzonder ras. Ze zijn middelgroot en wegen gemiddeld 3-6 kg. Hun temperament is heel anders dan dat van hun soortgenoten. In tegenstelling tot andere katten zijn de Birmaanse katten weinig koppig en willen ze eerder hun meester behagen. Ze zijn erg vertrouwend en hebben behoefte aan knuffels, maar spelen ook graag met bewegende voorwerpen. Ze zijn zeer gemakkelijk te trainen en bijzonder goed opgevoed. Ze kunnen goed overweg met kinderen en hebben ook geen probleem met andere dieren zoals honden. Het ras is perfect voor het leven binnenshuis, maar hij houdt er niet van alleen gelaten te worden en is daarom blij met een eigen metgezel. De Heilige Birmaan is niet geschikt als buitenkat, omdat zijn vertrouwen in vreemden gevaarlijk voor hem kan zijn. Als gezinskat is de Heilige Birmaan perfect geschikt, maar ook voor singles en koppels die geen koppige kat willen, is dit ras perfect.

Beoordeling van de redactie:

 • Gezinsvriendelijk 4.5 / 5.0
 • Single en paar vriendelijk 5.0 / 5.0

https://www.instagram.com/p/BwCnq1cBZd9/

Sphynx kat – perfect voor mensen met een allergie

De Sphynx kat is waarschijnlijk een van de meest aanhankelijke kattenrassen. Ze zijn erg aanhankelijk en vinden graag een persoon om zich op te fixeren. Ze zijn niet graag alleen, want de kat is erg gevoelig. Sphynxkatten zijn zeer intelligent en houden van uitdagend speelgoed. Door het gebrek aan vacht zijn de katten zeer gevoelig voor koude. Tocht en kamers met airconditioning kunnen ook snel gevaarlijk voor hen worden. Katten geven de voorkeur aan zon en warmte, en daarom moeten ze altijd toegang hebben tot verwarmde kamers. In de winter helpt een warmtelamp het ras zijn lichaamstemperatuur op peil te houden. Omdat ze geen vacht hebben, zijn ze perfect voor mensen met een allergie. Als gezinskat is de Sphynx perfect, maar het is ook een geweldige optie voor singles of koppels en vooral voor mensen met een allergie.

Beoordeling van de redactie:

 • Gezinsvriendelijk 4.5 / 5.0
 • Single en paar vriendelijk 4.5 / 5.0

https://www.instagram.com/p/Bw99bZkn6hd/

Maine Coon kat – veel buitenruimte en veel speelmogelijkheden

Maine Coon katten zijn relatief groot, met een lengte (neus tot staart) van ongeveer 1 m en een gewicht tot 9 kg. Zij is zeer mensgericht, vriendelijk en gezellig. Ze is goed met kinderen en honden en speelt graag met hen. Zij is ook een zeer goede jager en staat in de Verenigde Staten nog steeds bekend als een “werkkat”, d.w.z. een muizen- en rattenvanger. Het ras wordt beschouwd als zeer levendig en heeft daarom veel ruimte nodig om zijn jachtinstinct uit te leven. De beste plaats is een tuin of een grote vlakte met voldoende klimgelegenheid en afwisseling. Een stevige krabpaal en een grote kattenbak zijn essentieel. Door zijn halflange vacht heeft hij wat hulp en verzorging nodig, vooral bij het verharen. Ze is zeer geschikt voor gezinnen in een groot huis met een tuin, want ze is erg speels maar ook vertrouwend naar kinderen toe.

Beoordeling van de redactie:

 • Gezinsvriendelijk 4.5 / 5.0
 • Single en paar vriendelijk 2.5 / 5.0

https://www.instagram.com/p/Bw-SJepFA75/

Siberische kat – ze houdt van het water

De Siberische kat is een zeer sociaal dier en is altijd blij met gezelschap. Het samen houden met een andere kat wordt daarom sterk aanbevolen. De kat kan ook heel goed opschieten met andere dieren. Hij is heel vriendelijk en speels voor mensen, maar knuffelen mag niet ontbreken. Als hij als huiskat wordt gehouden, heeft hij absoluut klim- en speelmogelijkheden nodig, zoals een krabpaal. Het bijzondere van deze katten is dat ze dol zijn op water en graag spelen in een nog natte douche, bij een druppende kraan of zelfs met de waterbak. De Siberische kat is perfect voor gezinnen, maar ook voor singles of koppels als binnen- of buitenkat.

Beoordeling van de redactie:

 • Gezinsvriendelijk 4.5 / 5.0
 • Single en paar vriendelijk 4.5 / 5.0

https://www.instagram.com/p/Bt6azvjgmIj/

Savannah kat – meer wild dier dan huiskat

De savannahkat is groter dan een gewone huiskat en bereikt een schouderhoogte van wel 45 cm. Dit is te wijten aan het relatief recente fokken van dit ras. De fokkers streven naar een kleine versie van de serval, een roofkat, waarbij het wildbloedgehalte in de fok nog zeer hoog is. Door dit nieuwe fokken is het temperament zeer verschillend, afhankelijk van de generatie. Sommige vertonen al sterk huiselijk kattengedrag, zijn knuffelig en aanhankelijk, terwijl andere meer op wilde dieren lijken. Dit uit zich vooral in verlegen gedrag, occasionele agressiviteit en voortdurende stress. Het houden van deze katten is alleen een optie voor ervaren eigenaren. De katten hebben ook een bepaalde standaard in huis nodig, zoals veel vrije uitloopruimte en weinig opgesloten ruimte van een huis of flat. Wie niet aan deze eisen voldoet, moet afzien van het houden van een Savannah kat. Voor gezinnen en beginners in het houden van dit ras is het geen goede optie. De katten zijn nog te onvoorspelbaar en te wild om als normale huiskat gehouden te worden.

Redactionele beoordeling:

 • Gezinsvriendelijk 0.5 / 5.0
 • Vriendelijk voor alleenstaanden en stellen 1.0 / 5.0

https://www.instagram.com/p/BwsVjS0JtfO/

https://ihrhausverkauf.de/hund-kaufen-welcher-hund-passt-zu-mir/

https://ihrhausverkauf.de/welches-haustier-passt-zu-mir-guide-thema-haustiere/