Saoedi-Arabië: megabouwprojecten & vastgoedmarkt tot 2030 – Ontwikkeling

Er lopen indrukwekkende bouwprojecten in Saoedi-Arabië die het land de komende jaren ingrijpend zullen veranderen. Drie opmerkelijke voorbeelden zijn “The Line”, een 170 kilometer lange gespiegelde woestijnstad, de “Mukaab”, een gigantische overdekte superstad, en de “Maraya”, het grootste gespiegelde concertgebouw ter wereld. Deze projecten maken deel uit van een uitgebreid ontwikkelingsoffensief gericht op het bevorderen van technologie, duurzaamheid en innovatie. Maar hoe zit het met de huizenmarkt in Saoedi-Arabië? Een blik op de huidige initiatieven en successen op dit gebied werpt licht. Prestigegebouwen en de echte huizenmarkt – ontwikkeling tot 2030.

The Line, Mukaab & Maraya – 3 voorbeelden

Ik heb 3 voorbeelden meegenomen.“The Line“, een 170 kilometer lange, 500 meter hoge spiegellijn zal binnenkort de woestijn van Saoedi-Arabië doorkruisen. De“Mukaab” wordt gebouwd in Riyad. Simpel gezegd, het duurste verrassingsei ter wereld! De bouw zal 800 miljard kosten en plaats bieden aan 20 Empire State Buildings. Een 400 meter hoge, brede en lange overdekte superstad in het centrum van Riyad. Voorbeeld 3 is de “Maraya”, de grootste gespiegelde concertzaal ter wereld.

De lijn: 170 kilometer lang – De woestijnstad

Een 170 kilometer lange en 500 meter hoge spiegellijn zal binnenkort de woestijn van Saoedi-Arabië doorkruisen. Mensen zullen er wonen en werken. Nog een superlatief project, na de recente opening van het spiegelende concertgebouw. The Line wordt de naam van de stad, met meer dan 9 miljoen inwoners. Onder de titel “What if we could start again” worden alleen de ideeën gepresenteerd. De Saoedi-Arabische regering heeft de eerste foto’s onthuld van de 500 meter hoge, rechtlijnige stad genaamd “The Line”, die gebouwd zal worden als onderdeel van Neom, vlakbij de Rode Zee.

De Line wordt een autovrije en even koolstofvrije (CO²) stad ter grootte van België.

Locatie van “The Line”: Satellietbeeld

“The Line” van het uitzicht vanuit de ruimte.

Mukaab: 400 meter hoog – De overdekte superstad

“The Mukaab” is net gepresenteerd door de kroonprins van Saoedi-Arabië. Wat is er gepland? Een onmogelijk grote, 400 meter hoge, brede en lange overdekte superstad, midden in het centrum van Riyad. Het project, dat plaats biedt aan wel 20 Empire State Buildings, wordt gefinancierd door de PIF en wordt een nieuw wereldwijd symbool voor technologie, duurzaamheid, mobiliteit en Saudische innovatie.

“The Mukaab” staat centraal in het bredere New Murabba Development Project dat is gelanceerd door kroonprins Mohammad bin Salman bin Abdulaziz, de premier en voorzitter van de New Murabba Development Company (NMDC). De opening van het Riyad Giga Project is gepland voor 2030.

Maraya: de grootste spiegelende concertzaal

Ik moet jullie de Maraya Concert Hall in Saoedi-Arabië laten zien! Een echt architectonisch hoogtepunt en zeker een hotspot van deze wereld in de toekomst. Al-Ula is een unieke regio in Saoedi-Arabië die tot september 2019 verborgen bleef voor toeristen. Nu heeft de hele wereld de kans om oude plaatsen te ontdekken die meer dan 6.000 jaar oud zijn.

Huizenmarkt Saoedi-Arabië: Ontwikkeling tot 2030 (PwC)

Hoe ontwikkelt het land zich, los van de prestigeprojecten? Dit rapport van PwC geeft inzicht.

Ratio eigen overschot stijgt met +8% tot 70%.

In 2020 werd een eigendomspercentage van 62% bereikt en het doel is om in 2030 een eigendomspercentage van 70% te bereiken. De vastgoedsector draagt nu al 7% bij aan het Saudische bbp en creëert veel banen. In 2021 werden alleen al in de vastgoedsector 40.000 banen gecreëerd.

Om de uitdagingen op de huizenmarkt aan te pakken, heeft Saoedi-Arabië sinds 2017 een aantal initiatieven genomen. Het ministerie van Gemeentelijke en Plattelandsaangelegenheden en Huisvesting (MoMRA) lanceerde het Huisvestingsprogramma, dat tot doel heeft de toegang tot betaalbare, kwaliteitsvolle, veilige en goed gelegen woningen voor starters te verbeteren voor Saoedische gezinnen.

Financieringsinitiatief: Wat is er gepland?

Het initiatief is er ook op gericht om de betrokkenheid van de particuliere sector te vergroten en de financieringsmogelijkheden voor Saoedische gezinnen te verbeteren. Er zijn verschillende maatregelen genomen om dit te bereiken, waaronder het injecteren van liquiditeit in de markt, belastinghervormingen, het verlagen van kapitaalvereisten, het ontwikkelen van nieuwe hypotheekproducten en het versterken van de huurmarkt.

De Saudi Real Estate Refinance Company (SRC) werd in 2017 opgericht om liquiditeit te injecteren in de vastgoedmarkt en de toegang van huizenkopers tot duurzame financieringsoplossingen te verbeteren. Eind 2020 had SRC een leningenportefeuille van 6,5 miljard SAR en het doel is om in 2025 20% van de totale woninghypotheekmarkt in Saudi-Arabië te hebben geherfinancierd.

Sakani programma heeft 210.000 Saoedische gezinnen ondersteund (2021)

De successen van het huisvestingsprogramma zijn al duidelijk zichtbaar. Het woningaanbod in Saoedi-Arabië is aanzienlijk verbeterd en veel Saoedische gezinnen hebben hun droom van een eigen huis verwezenlijkt. In 2020 bedroeg het percentage huizenbezitters in Saoedi-Arabië 62% en in 2030 zal het doel van 70% zijn bereikt. Het Sakani-programma heeft alleen al in 2021 meer dan 210.000 Saoedische gezinnen geholpen en in totaal hebben al 1,2 miljoen gezinnen van het programma geprofiteerd. De hypotheekmarkt in Saoedi-Arabië is ook aanzienlijk gegroeid, met 295.590 contracten in 2020 met een totale waarde van SAR 140,7 miljard voor Saoedische gezinnen.

1,2 miljoen nieuwe woningen nodig

Voor de toekomst ligt de focus van het huisvestingsprogramma op de meest achtergestelde bevolkingsgroepen en een grotere participatie van de particuliere sector. De komende jaren zijn ongeveer 1,2 miljoen nieuwe woningen nodig om in 2030 een woningvoorraad van 4,96 miljoen woningen te bereiken.

De transformatie van de huizenmarkt in Saoedi-Arabië is een succesverhaal en zal verstrekkende gevolgen hebben voor het Koninkrijk. De regering heeft krachtige maatregelen genomen om de uitdagingen van de huizenmarkt aan te pakken en de droom van een eigen huis mogelijk te maken voor nieuwe generaties Saoediërs.

Bron: PwC.

Conclusie: Saoedi-Arabië

Saudi-Arabië investeert niet alleen in spectaculaire bouwprojecten zoals “The Line”, de “Mukaab” en de “Maraya”, maar heeft ook een uitgebreid initiatief gelanceerd om de huizenmarkt te bevorderen. Maatregelen zoals het Sakani-programma en de oprichting van de Saudi Real Estate Refinance Company hebben het eigendomspercentage verhoogd en de toegang tot betaalbare huisvesting verbeterd. De woningmarkt heeft zich al sterk ontwikkeld en de regering heeft ambitieuze plannen om verder tegemoet te komen aan de huisvestingsbehoeften. De transformatie van de woningmarkt is een succesverhaal voor Saoedi-Arabië en zal een verstrekkende impact hebben op het land doordat de droom van huiseigenaarschap voor veel Saoedische gezinnen wordt verwezenlijkt.