Huisnummer – oorsprong, systemen & gebruik
Huisnummer – De huisnummering moet duidelijk zichtbaar zijn en bij voorkeur ook verlicht, en het helpt ook bij de bezorging van de post. Ze zijn verkrijgbaar in een grote verscheidenheid van ontwerpen, van eenvoudige opplakbare huisnummers tot verlichte huisnummers met een chique design. U kunt de verschillende huisnummers kopen bij uw plaatselijke bouwmarkt, zoals Hornbach, Obi of Bauhaus.
Huisnummer in een oogopslag
Waarom zijn er huisnummers?
Huisnummers zijn in de loop der tijden in verschillende culturen verschenen met verschillende functies en betekenissen. Vanaf de 18e eeuw ontstonden de huisnummers die wij nu kennen, met hun systemen voor onder meer het nummeren van huizen. Dit maakte het gemakkelijker om huizen te vinden en vergemakkelijkte de regelmatige postbezorging. Voor het eerst kon precies worden bijgehouden wie waar woonde, en ook werden huisnummers ingevoerd voor volkstellingen, belastinginning en de rekrutering van dienstplichtigen. Brandverzekering was een andere factor die een belangrijke rol speelde bij de invoering van huisnummers.
- Nummering voor huizen
- Vereenvoudigde postbezorging
- Rekrutering van dienstplichtige mannen
- Tellingen (belastingen)
- Brandverzekering
2 Huisnummer systemen
In de loop der tijd zijn er verschillende huisnummeringsmodellen ontstaan. In Duitsland is het oriëntatienummeringssysteem algemeen aanvaard. In dit systeem lopen de even nummers aan de rechterkant van de straat en de oneven nummers aan de rechterkant. Het hoefijzernummeringsysteem werd vooral in het oude Pruisen gebruikt en is zelfs nu nog gebruikelijk in Oost-Duitsland. In dit nummeringsysteem beginnen de nummers aan de ene kant van de straat en gaan ze aan de andere kant vanaf het einde van de straat gewoon verder.
- Oriëntatie nummering
- Hoefijzer nummering
Terug naar de Wiki: Onroerend goed