KfW-lening voor de aankoop en renovatie van onroerend goed: feiten, voordelen en tips

KfW-leningen zijn een belangrijk en kostenbesparend onderdeel van een perfect geplande bouwfinanciering. Als particuliere koper van onroerend goed kunt u profiteren van deze gesubsidieerde leenfondsen en kiezen voor een optimaal aanvullend onderdeel van uw bouwfinanciering. Uitsluitend financiering via een KfW-lening is niet mogelijk, aangezien de Kreditanstalt für Wiederaufbau slechts bepaalde bouwstenen financiert.

KfW lening: Effectieve lastenverlichting voor bouwfinanciering

Wilt u uw huis renoveren om het energiezuiniger te maken of aan te passen aan de leeftijd? In dat geval zullen de deskundigen voor u een passende KfW-lening vinden die uw totale rentevoet voor de bouw- of vastgoedlening aanzienlijk zal verlagen.

  • Wat is een KfW-lening?
  • Wie ontvangt een KfW-lening?
  • Hoe hoog zijn de rentetarieven bij KfW?
  • Wanneer kan ik een KfW-lening aanvragen?

Termijn en rentevoet

Uw huis op twee manieren financieren is een uiterst praktische en betaalbare optie, aangezien u altijd profiteert van een KfW-lening en de beste rentevoet binnen uw bouwfinanciering kiest.

5 en 10 jaar termijn

Een KfW-lening is een annuïteitenlening die gestructureerd is als een traditionele bouwlening. Afhankelijk van het financieringsprogramma heeft de KfW-lening een looptijd van 5 tot 10 jaar en wordt u een vaste debetrentevoet geboden. Als de financieringsrente in deze periode stijgt, heeft dit geen gevolgen voor uw KfW-lening.

U kunt uw bouwfinanciering economisch efficiënter maken door het hoogst mogelijke bedrag via KfW te financieren en in ruil daarvoor uw feitelijke bouwfinancieringsbedrag te verlagen.

Het steunprogramma heeft 3 voordelen

Afhankelijk van het promotieprogramma biedt een KfW-lening drie basisvoordelen. U krijgt een onklopbaar lage rentevoet, profiteert van aflossingsvrije jaren en van subsidies die u in het kader van een promotie ontvangt en niet hoeft terug te betalen. Vooral in de aanloopfase van de aflossing van een lening moet u een belangrijke aanpassing doorvoeren met een merkbare extra financiële last.

Terwijl u de bouwfinanciering vanaf de eerste maand van de looptijd moet terugbetalen, kunt u met de KfW-lening profiteren van één tot vijf jaar aflossingsvrijheid. U begint pas met het afbetalen van de lening na het verstrijken van de aanloopperiode en betaalt dan de constante maandelijkse aflossing tegen de gunstige rentevoet. Houd er rekening mee dat de maandelijkse aflossing vanaf het vierde jaar van aflossing toeneemt.

Rentevoeten ver onder de rentevoet van het bouwkrediet

Toch is een KfW-lening altijd de moeite waard, omdat de rentevoeten ver onder de rente op het bouwkrediet liggen en omdat u profiteert van innovatieve stimuleringsprogramma’s met aflossingsvrije subsidies.

Wanneer en voor wie is een KfW-lening geschikt?

Bij de keuze van een KfW-lening moet u, naast de voordelige bijzondere kenmerken, ook weten met welke bijkomende factoren u rekening moet houden. U vraagt een KfW-lening niet rechtstreeks aan bij de Kreditanstalt für Wiederaufbau, maar bij een “doorlenende” bank. Voor KfW-leningen van meer dan 30.000 euro doet de doorlenende bank een kadastrale inschrijving. Bij lagere financieringsbedragen wordt de kadastrale inschrijving niet altijd gedaan.

Vervolgfinanciering uitvoeren

Naast de initiële financiering met de aanvullende KfW-financieringsmodule hebt u ook de mogelijkheid om een KfW-lening te gebruiken voor uw vervolgfinanciering. Het komt erop neer dat u er bij een KfW-lening altijd voor kiest uw onroerend goed te financieren via twee verschillende leningen die los van elkaar staan, maar wel op elkaar voortbouwen.

De complexiteit van een professionele bouwfinanciering die is afgestemd op uw behoeften en de beste voorwaarden, mag niet worden onderschat.

Tip! KfW-lening voor modern verwarmingssysteem

Wist je dat al? Voorbeeld: olieverwarming. Met Programma 152 bevordert KfW Bank individuele maatregelen die resulteren in een hogere energie-efficiëntie en een verlaging van de energiekosten. Zo wordt niet alleen de vervanging van het olieverwarmingssysteem gefinancierd, maar ook de installatie van een circulatiepomp met hoog rendement en een circulatiepomp.

Er zijn echter ook extra’s voor zonnesystemen. Op het gebied van vrijstaande en halfvrijstaande woningen kan een forfaitair bedrag van 2.000 euro worden toegepast voor de aanleg van een zonnesysteem dat zowel dient om water te verwarmen als om het verwarmingssysteem te ondersteunen. Dit forfaitaire bedrag geldt voor zonnesystemen tot 14 vierkante meter. Voor een oppervlakte van 15 tot 40 vierkante meter wordt 140 euro per vierkante meter bruto collectoroppervlak toegekend.

  • KfW-lening voor modern verwarmingssysteem