Beroep: Makelaar – opleiding, kansen & salaris

Beroep: Makelaar – Sommigen wisten het al toen ze nog op de lagere school zaten en anderen weten het nog niet als ze al van school af zijn en op het punt staan het beroepsleven in te gaan. Het kiezen van een beroep blijkt voor velen een uiterst moeilijke opgave te zijn. Dat is geen wonder, want er zijn talloze verschillende opleidingsberoepen en studierichtingen.

Makelaar worden – Wat u moet overwegen

De eerste vraag die je jezelf moet stellen als je op het punt staat een loopbaan te kiezen of opnieuw van loopbaan wilt veranderen, is of je een stage wilt volgen of dat je liever aan de universiteit studeert. Er zijn veel argumenten die pleiten voor het voltooien van een leerlingschap en ook veel die de keuze voor een studie ondersteunen. Voorlopig hebben wij een korte lijst van voor- en nadelen opgesteld om u te helpen bij het nemen van uw beslissing.

Opleiding – Wat zijn de argumenten vóór?

Bedrijfsopleidingen worden gewoonlijk verdeeld in een school- en een beroepsgedeelte. Er zijn blokmodellen waarbij je eerst een langere periode op school zit en dan een langere periode in het bedrijf, of andersom, of ook een model waarbij je de helft van een week op school zit en de andere helft in het bedrijf.

Per

  • Veel werkervaring
  • Inkomsten -> sneller onafhankelijk
  • Grote mate van onafhankelijkheid
  • Bijscholingsmogelijkheden
  • Kans om aangenomen te worden

Contra

  • Slechtere beloning (in veel gevallen)
  • Strikte voorschriften

Studie – Wat zijn de argumenten vóór?

Het duurt meestal 3 jaar om een bachelordiploma te behalen en je hebt de mogelijkheid om er een masterdiploma aan toe te voegen, wat meestal 1-2 jaar duurt. Studenten leren aan de universiteit gewoonlijk door middel van seminars en lezingen. Veel studieprogramma’s omvatten ook stages.

Per

  • Vaak goede promotiekansen
  • Vaak hoge startsalarissen
  • Studieprogramma verbindt niet tot een beroep
  • Geen druk -> onafhankelijkheid

Contra

  • Kosten
  • Geen werkervaring

Als u besluit dat u een stage wilt volgen, is het belangrijk dat u uw interesses beperkt, zodat het voor u gemakkelijker is om een keuze te maken. Ik zal u nu het opleidingsberoep van makelaar voorstellen.

Het functieprofiel

Makelaars in onroerend goed hebben een uiteenlopend scala van activiteiten. Zij kopen, verkopen, verhuren en leasen niet alleen grond en onroerend goed, maar geven ook advies over vastgoedkwesties, organiseren en begeleiden bouwprojecten en verrichten ook kantoorwerk en buitendiensten. Het dagelijkse leven van makelaars in onroerend goed is dus gevarieerd. Zij werken niet alleen in de onroerend-goedsector, maar ook bij bouwkassen, in de onroerend-goedafdelingen van kredietinstellingen of bij beheermaatschappijen van gebouwen. Afhankelijk van het bedrijf dat je voor je stage kiest, kunnen de taken sterk variëren.

De opleiding

De opleiding tot vastgoedmakelaar duurt drie jaar. De opleiding is gewoonlijk verdeeld in een bedrijfsgedeelte en een schoolgedeelte. Voordat u besluit aan deze opleiding te beginnen, moet u nagaan of u over de nodige voorwaarden beschikt. Er is geen vast einddiploma dat u moet hebben om aan deze opleiding te beginnen. Je hebt echter veel meer kans om snel een opleidingsplaats te krijgen als je een Abitur of Mittlere Reife hebt. Wiskunde en Duits moeten tot uw sterke punten op school hebben behoord, want een makelaar moet met cijfers kunnen omgaan en een goede uitdrukkingsvaardigheid is in dit beroep ook zeer nuttig. Goede makelaars hebben meestal een goede overtuigingskracht en uithoudingsvermogen, omdat deze sterke punten zeer voordelig zijn bij de verkoop van onroerend goed.

De procedure

Op school leer je theoretische kennis die je zal helpen in je dagelijkse werk. Je verslagboekje zal je altijd vergezellen tijdens deze opleiding. Hier moeten onder andere activiteiten en leervorderingen worden geregistreerd. In het midden van de opleidingsperiode moet u een tussentijds examen afleggen en aan het eind van de periode moet u drie schriftelijke en één mondeling eindexamen afleggen. Zodra deze met succes zijn afgerond, is de opleiding afgelopen en zal de werkgever u ofwel een voltijdse betrekking aanbieden, ofwel de arbeidsverhouding beëindigen.

Promotiemogelijkheden voor makelaars in onroerend goed

Na voltooiing van hun opleiding hebben makelaars in onroerend goed diverse mogelijkheden om zich verder te ontwikkelen. Als u verder wilt leren, kunt u zich laten bijscholen tot bedrijfseconoom voor onroerend goed of tot specialist in financieel advies. Het is ook mogelijk om via de opleiding op sommige gebieden te studeren. Als u voldoende beroepservaring hebt opgedaan, kan werken als zelfstandige ook een optie voor u zijn.

De verdienste

Het salaris tijdens de opleiding tot makelaar is gestaffeld. In het eerste jaar van de opleiding is dat ongeveer 780 euro bruto. In het tweede opleidingsjaar loopt het salaris meestal op tot ca. 890 euro bruto en in het laatste opleidingsjaar tot ca. 1000 euro. Na de leertijd kan een opgeleide vastgoedmakelaar rekenen op een inkomen tussen 1800€ en 2400€. Naarmate je meer werkervaring opdoet, zal het aanvangssalaris stijgen. Hoe hoog het salaris aan het eind kan worden, hangt af van verschillende factoren, zoals het gebied waarvoor men verantwoordelijk is.

Als u het beroep van vastgoedmakelaar voor uzelf hebt ontdekt, kunt u de website Indeed gebruiken om een stageplaats te zoeken. Hier worden de advertenties regelmatig bijgewerkt en kun je een beetje dichter bij je droombaan komen.

https://ihrhausverkauf.de/top-7-studiengaenge-rund-um-immobilien/

https://ihrhausverkauf.de/der-beruf-immobilienkaufmann-immobilienkauffrau/