Ai Weiwei: Gangnam en Vrijheid!

“Provocerende mensen als Ai Weiwei moeten in toom worden gehouden”, aldus de woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken.

Ai Weiwei staat bekend om zijn dissidente acties. Ten laatste sinds zijn ontvoering door de Chinese autoriteiten op 3 april 2011 is zijn naam synoniem met verzet in het Rijk van het Midden.

Opwoensdagavond, verrast Ai Weiwei ons met nieuw materiaal. Weiwei parodieert de “Gangnam Style” van de Zuid-Koreaanse muzikant Psy. Volgens de Guardian is het met meer dan een half miljard kliks momenteel de meest succesvolle video op het web. Nu heeft hij zijn eigen versie van de video gemaakt. De parodie van Weiwei werd echter al na een paar duizend kliks door de Chinese autoriteiten geblokkeerd en is nog steeds niet toegankelijk voor Chinese gebruikers.

De video is een hernieuwd beroep op de vrijheid van kunst en meningsuiting. Volgens zijn eigen verklaringen (interview van 25 oktober) gaat het Ai Weiwei om het recht om zich vrij uit te drukken. Voor hem is dit een existentieel grondrecht van ieder mens. Maar als een samenleving haar burgers dit recht ontzegt, verliest de samenleving haar creativiteit. En zonder creativiteit kan een samenleving niet gelukkig zijn.

Helaas is zijn blog (blog.aiweiwei.com) momenteel offline. U kunt nog steeds meer informatie vinden over Ai Weiwei:

Externer Link op de: Spiegel onderwerp pagina “Ai Weiwei

Externer Link in de catalogus van de Duitse Nationale Bibliotheek
Externer Link in een kort interview met Focus Online (link niet langer beschikbaar).
Quellen / bronnen: BusinessPunk, Guardian, Focus, Reuters