Koop aandelen: Directe bank, aandelendeposito, online makelaar + kostenvoorbeeld

Koop een aandeel – aandelen, vooral vastgoedaandelen, zijn een alternatief voor onroerend goed als kapitaalbelegging. Als u nog nooit een aandeel of een effect hebt gekocht, hebben wij vandaag de belangrijkste tips voor u. Hoe gaat u stap voor stap te werk bij het kopen van een aandeel? Het belangrijkste is dat u de grondbeginselen van de financiële wereld leert kennen. Er zijn veel goede boeken voor deze eerste stap, maar ook video’s, bijvoorbeeld op YouTube. Er zijn veel vragen over aandelen: Wat bedoelen we met aandelen? Wat voor soort aandelen zijn er? Wat is de DAX op de beurs? Zijn aandelen schuld of aandelen? Iedereen die al een beetje met handel te maken heeft gehad, zal op een gegeven moment voor het eerst met de aankoop van een aandeel worden geconfronteerd.

Hoe koop je eigenlijk een aandeel?

De eerste beslissing is:

 • Waar wil ik in investeren? Aandeel of ETF
 • Door wat wil ik investeren? Huisbank, directe bank of app?

Aandelen en ETF’s kopen was nog nooit zo eenvoudig! Koop vanaf 1 euro met deze apps:

Downloaden (Android + iOS): eToro

En een kleine tip, Made in Germany:

Downloaden (Android + iOS) Handelsrepubliek

Passieve (ETF) of actieve belegger (aandeel)?

Meer als passieve belegger in een ETF-portefeuille (staat voor “Exchange Traded Fund” en is een op de beurs verhandeld indexfonds dat de prestatie van een index volgt, zoals bijvoorbeeld de DAX. In wezen combineren ETF’s de voordelen van aandelen en fondsen in één product, zodat u via ETF’s rechtstreeks geld kunt beleggen in hele markten. Een echt voordeel. Of wilt u een actievere belegger zijn, in individuele aandelen. Nu is het zaak de afzonderlijke bedrijven te analyseren om te bepalen welk papier u wilt kopen. In de volgende stap moet u contact opnemen met uw bank om een waardepapier te kopen.

Huisbank of directe bank – wat is het verschil?

Bij de bank heb je twee mogelijkheden, ofwel ga je via de klassieke huisbank, zoals Volksbank en Sparkasse. Hier kunt u de aankoop rechtstreeks via de bankier of online laten afhandelen. Een alternatief is de directe bank en ook comdirekt of degiro, die meestal veel goedkoper zijn dan bij een klassieke bankfiliaal.

Het verschil tussen een traditionele bankfiliaal en een directbank is dat u bij een bankfiliaal advies krijgt van een contactpersoon. U heeft deze directe contactpersoon niet bij een directe bank.

Tip! Aandelen kopen met een app? U vindt mijn vergelijking en testwinnaar hier: Koop een aandeel met een app.

Welke banken hebben de meeste filialen?

 1. Deutsche Bank AG (2.984 bijkantoren)
 2. Commerzbank AG (1.530 kantoren)
 3. Postbank AG (1.092 bijkantoren)
 4. Unicredit Bank AG (933 kantoren)
 5. Wüstenrot Bausparkasse AG (500 filialen)
 6. Targobank AG (351 bijkantoren)
 7. Santander Consumer Bank AG (324 filialen)

Bron: Bankenverband (Feiten en cijfers over de banksector)

Handelsplatform, prijs en KDV (koers-winstverhouding)

Online aandelen kopen is eenvoudig. Na het inloggen, bijvoorbeeld bij een directe bank zoals comdirekt, kunnen de voorraden direct via het hoofdmenu worden gevonden. Het zoeken geeft een direct resultaat. Hier kunt u de beurs kiezen waarop u het aandeel wilt kopen. U kunt bijvoorbeeld “Xetra” kiezen en de transactie sluiten via de beurs van Frankfurt.

Als we voor vandaag het aandeel Lufthansa als voorbeeld nemen, staat de dagkoers op 26,915 euro (+1,64%). Maar hier ziet u ook de KDV, de koers-winstverhouding, momenteel op 6,3306. Het dividendrendement op basis van deze koers van 2,6

Prijs: 26.915 euro
Verandering: +1.64%
KDVe: 6.3306
DIVe: 2,60 %

Huidige prijs: Onroerend goed aandelen

Bent u geïnteresseerd in onroerend goed? Bekijk gratis de actuele prijzen bij ons: Onroerend goed aandelen.

Ontwikkeling en prestaties op lange termijn

Verder naar beneden in de zoekresultaten vindt u grafieken, meestal van de laatste 3, 6 en 12 maanden. Naast het overzicht zijn er ook financiële ratio’s. Hier vindt u de prestaties van het aandeel in de afgelopen maanden en jaren. Dit geeft u een overzicht van de ontwikkeling van het aandeel. U kunt ook vergelijkende cijfers vinden.

De aankoop kan dan online worden voltooid door eenvoudig op de knoppen “Kopen” en “Verkopen” te klikken. In de zogenaamde “binnenlandse order” kunt u dan de hoeveelheid te kopen of te verkopen aandelen bepalen.

Controleer de transactiekosten en de prijs-prestatieverhouding

Tip! Voor elke aankoop worden transactiekosten aangerekend. Bij comdirekt, bijvoorbeeld, is het momenteel ongeveer 9 euro + 0,25% van de aankoop. Deze informatie kan echter veranderen. Het is dus van belang regelmatig de tarieven- en dienstenlijst van de bank te raadplegen om te weten hoe duur de aankoop van aandelen zal zijn.

Ook hier ziet u nu alle handelsplaatsen waar het papier kan worden gekocht. Zo zou bijvoorbeeld de “Xetra”-beurs in het weekend gesloten zijn. Tijdens de week moet u daarom rond 16.00 uur handelen, omdat dan het meeste volume op de markt is en het dus zeker is dat u het aandeel ook kunt kopen. Natuurlijk zijn er verschillen tussen de beurzen, die wij later in een ander artikel zullen bespreken.

Uitvoering beperken

U kunt wat extra informatie invoeren in de bestelgegevens. Het is belangrijk op te merken dat u de uitvoering wilt beperken. Dit betekent dat u slechts een bepaalde prijs voor een aandeel wilt betalen, niet meer.

Als de koers van het voorbeeldaandeel 26,915 euro bedraagt, kunnen we zeggen dat we het aandeel kopen tegen een maximum van 27,30 euro. De strikte limieten zijn belangrijk, zodat men veilig kan kopen tegen de best mogelijke prijs. Anders zal de order zeker worden uitgevoerd en dat kan erg duur worden.

De geldigheid van de handel bepaalt de tijdsduur. Bij 1 dag, is de aankoop slechts gericht voor 24 uur. Als het niet tegen de gewenste prijs kan worden uitgevoerd, vervalt het order gewoon.

Samenvatting van het handelsbevel

 1. Aard van de handel: Aankoop
 2. Beschrijving: Exemplarisch aandeel AG vink.Namens-Aktien o.N.
 3. Beveiliging: DE123456789 / 123456
 4. Stuk: 1
 5. Effectenbeurs: Telegate
 6. Versie: Limiet: 27.30 Euro
 7. Geldigheid: geldig op de dag zelf
 8. Voorlopig bedrag: 27,30 euro vóór belastingen

Het laatste wat je moet doen is de tan invoeren. U zult dit van de bank ontvangen. Nu is de binnenlandse bestelling geplaatst. Indien de transactie succesvol is, moet de aankoopprijs plus de transactiekosten van de bank worden betaald.

De geplaatste aankopen zijn dan te zien in het hoofdmenu van alle gewone banken. De aankoop kan dan een paar minuten tot een paar uur duren.

Bestelbon na de aankoop

Daarna staat het aandeel op de effectenrekening en het ontvangstbewijs van de opdracht komt niet meer dan 1 of 2 dagen later.

Handel: Aandelen, valuta en apps

Als u meer tips wilt lezen, zijn er nog veel meer artikelen op de blog, zoals: