De ligging van een woning – Waar moet u op letten

Wanneer u op zoek bent naar een woning, moet u met veel dingen rekening houden. Eén in het bijzonder is echter de locatie. Dit is meestal het eerste wat je hoort als je vraagt naar de belangrijkste criteria voor het kopen van een woning. Maar hoe herken je een goede locatie, wat zijn de criteria en wie zegt dat het een echt goede locatie is?

Prestigieuze locaties, trendy wijken en wat echt belangrijk is bij het zoeken naar vastgoed

Iedereen weet dat hoe hoger de welvaart in een bepaalde regio, hoe hoger de vastgoedprijzen. In Duitsland zijn de belangrijkste voorbeelden waarschijnlijk München, Wiesbaden en Heidelberg. In dergelijke regio’s moet je tot tien keer meer betalen voor een woning dan in andere steden in Duitsland. Bij het zoeken naar een woning moet u echter niet per se aan een van deze regio’s denken, maar misschien eerder aan de trendy wijk van morgen. Bezoek onze gids en vind de beste 10 tips voor het vinden van de perfecte bouwgrond!

Macro-situatie – Hoe sterk is de regio werkelijk voor de toekomst?

Om te beginnen is het belangrijk dat het onroerend goed is gelegen in een economisch sterke en toekomstgerichte regio van Duitsland. Deze bevinden zich vooral in het zuiden en zuidwesten. Steden als München, Stuttgart, Frankfurt en het noorden van Hamburg behoren tot de sterkste economische gebieden. Deze regio’s beloven veel werkgelegenheid en een goede infrastructuur. Veel voordelen die moeten worden overwogen. Dus als u niet gebonden bent aan uw huidige locatie, is het het overwegen waard om naar een van deze regio’s te verhuizen. U kunt echter ook kijken naar steden die geacht worden een groot toekomstpotentieel te hebben. Dit geldt vooral voor Jena en Dresden, die zich zeer goed hebben ontwikkeld.

Micro-locatie – Welke woonlocatie voldoet aan mijn eisen?

Het vinden van de perfecte locatie voor de nieuwe woning hangt echter ook af van persoonlijke eisen. Een goed voorbeeld is leeftijd. Een jongere stelt andere eisen en wensen aan zijn omgeving dan een gepensioneerde. Maar ook de woonsituatie speelt een doorslaggevende rol. Een jong gezin met kinderen verhuist misschien liever naar een rustiger landelijk gebied met goede verbindingen naar scholen, speelplaatsen en winkelvoorzieningen zoals supermarkten en dergelijke, terwijl een student misschien liever verhuist naar een gedeelde flat in een grote stad. Stem de woonlocatie dus individueel af op uw levenssituatie en vraag u af wat u van uw nieuwe woonlocatie verlangt en begin daar te zoeken.

Een goede locatie zorgt voor een pand dat zijn waarde behoudt

Voor een onroerend goed met een goede ligging in een economisch sterk gebied en in plaatsen van toeristisch belang geldt: “Hoe beter de ligging, hoe stabieler de waarde van het onroerend goed”. Dus als een eigendom op een goede locatie ligt, is het automatisch duurder. De ligging wordt daarom beschouwd als een kwaliteitscriterium dat niet alleen van invloed is op de huidige prijs, maar ook op de toekomstige ontwikkeling van de waarde van het onroerend goed. Een locatie kan niet worden gewijzigd. U kunt het pand renoveren en verbeteren, maar de locatie blijft dezelfde. Daarom is het belangrijk een gevoel te ontwikkelen voor hoe de locatie zich in de komende jaren zal ontwikkelen en niet alleen hoe zij er op dit moment uitziet. Investeer in een trendy wijk van morgen en u krijgt niet alleen een geweldige woning, maar ook een met ontwikkelingspotentieel en waarderingsmogelijkheden. Let op de locatie binnen de stad, de deelstaat maar ook in Duitsland om te bepalen of de locatie voor u de juiste is.

Criteria voor een goede locatie – dit is wat u moet zoeken in de locatie van het onroerend goed

Lawaai – wegen, buren of vliegtuigen

Sommigen zijn gevoeliger voor lawaai dan anderen en sommigen hebben helemaal geen last van lawaai. Maar let in ieder geval op wat het geluidsniveau is in het pand. Is er een snelweg of een hogesnelheidslijn in de buurt? Is er een tram of een drukke weg in de buurt van de woning? Hoe gevoelig zijn de muren en zijn de buren misschien luidruchtig?

Natuurrampen – aardbevingen of overstromingen

Sommige regio’s zijn kwetsbaarder voor dergelijke natuurrampen dan andere. Langs de Alpenketen, bij het Bodenmeer en in de buurt van Keulen zijn aardbevingen merkbaar en niet ongewoon. Maar ook overstromingen vormen een risico in sommige steden en natuurlijk kunnen vooral eigendommen in de buurt van water worden getroffen.

Locatie – verbindingen, zijstraten en nabijheid van de stad

Velen beschrijven de perfecte woonlocatie als centraal maar rustig. Dit is bijvoorbeeld het geval in zijstraten, doodlopende weggetjes en 30 km/u-zones in steden. Maar goede verbindingen met het openbaar vervoer en de snelweg zijn ook belangrijk. Groene ruimten in de onmiddellijke omgeving versterken de locatie nog meer, vooral in grote steden.

Infrastructuur – winkelvoorzieningen, vrijetijdsactiviteiten en vervoer

De infrastructuur is waarschijnlijk het belangrijkste criterium voor de locatie. U moet zich informeren over winkelvoorzieningen die op loopafstand liggen, zoals supermarkten, apotheken, drogisterijen, banken en het postkantoor. Maar de vervoersverbindingen zijn ook belangrijk. Waar gaan de treinen heen, en met welke intervallen rijden ze? Natuurlijk moet u ook informatie inwinnen over de vrijetijdsvoorzieningen in de regio, zoals sportscholen, sportclubs, restaurants en bars.

Buurt – mensen, omgeving & trendy wijken

Met buurt bedoelen we natuurlijk niet alleen de mensen die uw buren zijn, maar ook de onmiddellijke omgeving rond de woning en de reputatie van de buurt. Natuurlijk is het goed om te weten wie er het liefst in uw buurt woont. Zijn het eerder gezinnen met kinderen of is het het hippe kwart van de studenten? Hieruit kunt u al iets afleiden over de orde in de buurt en ook over het geluidsniveau daar. Natuurlijk zijn de directe buren ook belangrijk. Kunnen jullie goed met elkaar opschieten, zijn er zelfs vriendschappen?

Gevolgen voor de gezondheid – onaangename geuren, afvalverbranding of industriële activiteiten.

Natuurlijk moet u ook op de hoogte zijn van de industrie in de onmiddellijke omgeving. Door bijvoorbeeld afvalverbrandingsinstallaties in de buurt en de wind in de verkeerde richting kan het vaak onaangenaam ruiken, wat op den duur erg vervelend kan zijn. Ook industrielawaai kan op een gegeven moment vervelend voor u worden. Let dus ook op de industriële omgeving, die uw leven of misschien zelfs uw gezondheid in gevaar kan brengen.

Sociaal achtergestelde gebieden – krappe behuizing & criminaliteit

Eigendommen die in de nabijheid van grote woonwijken liggen, moeten ernstig worden heroverwogen. Niet alleen vanwege de reputatie van de buurt, maar ook vanwege mogelijke criminaliteit. Evenals te smalle bebouwing, kleine straatjes met weinig parkeergelegenheid, leegstaande huizen en grote kieren tussen gebouwen moeten ook worden vermeden. Woningen op dergelijke locaties zijn moeilijk door te verkopen.

Checklist voor een goede locatie – het is zo makkelijk om je droomhuis te vinden

 • Welk landschap is geschikt voor u ?
  Vlakke landschappen in het noordwesten, zee in het noorden of bergen in het zuiden
 • Houdt u van het stadsleven of wilt u zich op het platteland vestigen?
 • Wilt u een prachtig uitzicht over de stad, het land of de zee of is het volgende huis op een paar meter afstand genoeg voor u?
 • Hoe moeten de vervoersverbindingen zijn?
  Luchthaven, station en openbaar vervoer
 • Hoe goed moet de infrastructuur op loopafstand zijn?
  Dokters, supermarkten, apotheken, cultureel en culinair aanbod
 • Hoe ver weg kan hun werkplek zijn?
  Wat is de maximaal toegestane tijd voor de reizen?
 • Zijn er voldoende sportfaciliteiten, clubs, vrijetijdsvoorzieningen, bioscopen enz. in de buurt?
 • Heeft u kinderen die de kortste weg naar school moeten hebben?