Zichtrekening – opneming van contanten, storting van contanten en kosten

Zichtrekening – Een zichtrekening wordt gebruikt om uw dagelijkse financiële transacties af te handelen. U gebruikt het als salarisrekening, voor aankopen en voor alle overschrijvingen en afschrijvingen die in het dagelijks leven noodzakelijk worden. Zichtrekeningen worden aangeboden door alle banken en spaarbanken. Alvorens een zichtrekening te openen, is het sterk aan te raden de voorwaarden te vergelijken. De aanbiedingen verschillen sterk in hun prijs-prestatieverhouding. Er zijn zichtrekeningen waarbij het beheer van de rekening volledig gratis is. Bij veel banken betaalt u echter kosten. Voordat u een zichtrekening opent, moet u voor uzelf nagaan welke diensten u van de bank nodig hebt en wat u eventueel kunt missen. In veel gevallen volstaat een gratis zichtrekening. Soms bent u echter beperkt in de mogelijkheden die u hebt om aan geld te komen.

Zichtrekeningen bij online banken

Online banken bieden gunstige voorwaarden. Zij beschikken echter niet over een eigen netwerk van geldautomaten en u moet het zonder persoonlijk advies stellen. Niet alle goedkope online banken geven een Girocard uit. Je krijgt een kredietkaart en een Maestro kaart. Er zijn geen kosten verbonden aan het gebruik ervan. Aangezien vooral kleinere winkels in Duitsland alleen Girokaarten accepteren, zult u uw toevlucht moeten nemen tot contant geld. Analyseer daarom vooraf uw betalingsgedrag voordat u een zichtrekening opent bij een bank of spaarkas.

Bouwfinanciering en lopende rekening

Zonder zichtrekening kunt u in Duitsland geen klassieke geldtransacties meer verrichten. Daarom is in 2017 een wet aangenomen die banken en spaarbanken verplicht om elke burger een zichtrekening te geven. Lonen of salarissen kunnen alleen worden opgenomen als u een rekening-courant hebt. Hetzelfde geldt indien u een bouwlening plant of een onroerend goed wenst te verkopen.

Transacties in verband met de bouw van of de handel in onroerend goed worden in het algemeen afgewikkeld zonder contanten. Soms is het raadzaam om de financiering van de bouw of de verkoop van een onroerend goed via een afzonderlijke rekening-courant af te handelen. U hebt het recht om meerdere rekeningen-courant te openen. Als u een positieve kredietwaardigheid hebt, zal geen enkele bank of spaarbank weigeren een zichtrekening voor u te openen. Let er bij het openen van een zichtrekening op dat u een financieel sterke kredietinstelling kiest als partner voor uw bouwfinanciering of de verkoop van uw onroerend goed. In Duitsland zijn deposito’s op zicht- en spaarrekeningen beschermd. Deze depositobescherming geldt echter slechts tot een bedrag van 100.000 euro. Wat u boven dit bedrag op deposito bij de bank of spaarkas hebt staan, zou bij een faillissement van de bank verloren gaan. Het kan dus voordelig zijn als u grote bedragen die u ontvangt uit een verkoop van onroerend goed of die u wilt gebruiken voor een bouwlening, over verschillende rekeningen verdeelt. Op die manier is uw geld veilig, zelfs in het zeldzame geval dat een bank failliet gaat.

Belangrijke kenmerken van een rekening-courant

De talrijke aanbiedingen op de markt verschillen op kleine details. Deze hebben onder meer betrekking op de opnamemogelijkheden voor contant geld, de stortingen in contanten en de kosten voor overschrijvingen op papier. De verstrekking van een onlinerekening en een kaart voor giraal rekeningbeheer is nu standaard voor elke zichtrekening. Zoek uit welke soorten kaarten worden aangeboden. Als u binnen Duitsland vrijwel onbeperkt contant wilt betalen, is een Girocard aan te bevelen. Mastercard, Visa en Maestro worden inderdaad door veel handelaars aanvaard. In vergelijking met het buitenland is de acceptatie echter aanzienlijk lager.

Als de girorekening van uw keuze geen Girocard bevat, zult u contant geld moeten gebruiken bij handelaren die geen creditcards accepteren. Zorg ervoor dat geldopnames zo gratis mogelijk zijn. Aangezien de kosten voor het verkrijgen van contant geld in Duitsland vrij hoog zijn, beperken sommige banken het gratis contante opnamequotum tot drie à vijf keer per maand. U kunt bij elke geldautomaat geld opnemen. In supermarkten en discountwinkels kunt u ook gratis geld afhalen. Op die manier blijft u flexibel en kunt u op elk moment over gratis geld beschikken.

Filiaalbanken bieden hun zichtrekeningen meestal aan in combinatie met een Girocard. Een gratis kredietkaart is niet altijd inbegrepen in het aanbod. U kunt contant geld opnemen bij de eigen geldautomaten van de bank. Sommige aanbieders hebben zich verenigd in een alliantie. De bekendste is de Cash Group van grote Duitse banken zoals de Postbank, Deutsche Bank, Commerzbank en Hypovereinsbank. Zorg er bovendien voor dat papierloos rekeningbeheer gratis is of niet meer dan zes euro per maand kost.

Nadere informatie over het onderwerp rekeningen

Call money – ideaal voor bouwfinanciering

De term beschrijft reeds het feit dat call-geld een korte-termijnbelegging is. In dit opzicht verschilt daggeld van termijndeposito’s of spaarobligaties, die aan een termijn gebonden zijn. Deze investeringen kunnen alleen met verlies en met inachtneming van een opzeggingstermijn worden beëindigd. Met call-geld kunt u de storting dagelijks naar de gekoppelde rekening laten overmaken. Om deze reden zijn daggeldrekeningen zeer geschikt voor bouwfinanciering. Er zijn geen schommelingen en geen valutarisico’s. U weet van tevoren hoeveel geld er op uw belrekening staat en kunt dienovereenkomstig plannen. Dit is zeer belangrijk voor een bouwfinanciering, omdat u het openstaande bedrag op de vervaldag moet betalen. Er is echter ook een nadeel, en dat is de lage rentevoet. Omdat call-geld op zo korte termijn beschikbaar is, kennen veel banken rentetarieven toe die slechts een fractie hoger liggen dan het belangrijkste rentetarief van de Europese Centrale Bank. Niettemin is daggeld vaak het enige alternatief voor bouwfinanciering als u het voorschot op korte termijn nodig hebt. Neemt u gerust contact op met MeinHausverkauf.de voor individueel advies indien u meer informatie wenst over het onderwerp bouwfinanciering en belgeld.

  • Hier vindt u meer informatie over belgeld.

Deposito’s met vaste looptijd – looptijd, rente en planning

De term termijndeposito verwijst naar een financiële belegging die aan een specifieke termijn is gebonden. U spreekt deze termijn vooraf af met uw bank. Perioden van twaalf maanden tot zes jaar zijn gebruikelijk. De looptijd is het belangrijkste onderscheid tussen deposito’s met vaste looptijd en girale deposito’s. Terwijl u te allen tijde kunt beschikken over het tegoed op een daggeldrekening, is het geld op de termijndepositorekening niet beschikbaar. Als u de overeengekomen rente wilt ontvangen, is het noodzakelijk dat u het geld gedurende de gehele looptijd niet aanraakt. Als u het geld dringend nodig hebt, kunt u de termijndepositorekening opzeggen. De termijnen voor een dergelijke opzegging zijn één tot drie maanden. Maak daarom alleen geld over naar de termijnrekening waarvan u zeker weet dat u het gedurende de hele looptijd niet nodig zult hebben.

  • Hier vindt u meer informatie over termijndeposito’s.