Hacker vangt 16 miljoen –

Onlangs had mijn advocaat (auteursrecht) het over gegevensbescherming. Enigszins salopisch, spraken we over de Apocalyps. Het zou bewezen worden door ‘mensen met borden die ons altijd al gewaarschuwd hebben…. en hadden gelijk’. Gegevensbescherming is al lang een van de bepalende kwesties op het internet. Of het nu gaat om online winkels met klant- en transactiegegevens of de interne IT in ziekenhuizen. De gegevens zijn vrij beschikbaar voor iedereen. Zonder een beschermingsmechanisme.

Nu doet een krantenkop de ronde:

Hacker maakt 16 miljoen buit via creditcards

– geen alleenstaand geval in Europa: een inzicht wordt geboden door Jean Pascal Pereira (bevriend CEO van Secbiz en IT-beveiligingsspecialist) met zijn bijdrage op www.secbiz.org.

Het klinkt als een whodunit wanneer een Zwitserse krant bericht over een 26-jarige hacker die 16 miljoen dollar aan gegevens rooft en vervolgens wordt gearresteerd in een luxehotel in Bangkok. De Marokkaanse Mohamed G. wordt er nu van beschuldigd Zwitserse rekeningen te hebben gehackt en zo 16 miljoen CHF te hebben geplunderd.

 

Cyberaanvallen zijn echt

Jean Pascal Pereira laat zien hoe reëel dit is in een technisch indrukwekkende nieuwe live kaart op www.secbiz.org/crime-map. De kaart lokaliseert aanvallen via honeypots in de VS, Nederland en Duitsland. Hackers vallen hier geen echte doelwitten aan, maar systemen die zich voordoen als legitieme online shops en CMS’en en kwetsbaarheden simuleren.

Een zeer interessant artikel over cybercriminaliteit, aanvallen op Europa en georganiseerde misdaad. Evenals de nieuwe Cybercrime Map. Jean Pascal Pereira toont echte, actieve zwakke plekken in gegevensbeveiliging aan, waar wij als media- en IT-industrie op zijn minst over na moeten denken.

 

Cyberwar - Live Map

 

Informatie

Al vele jaren ondersteunt Secbiz bedrijven wereldwijd bij de bescherming van gevoelige gegevens en informatie. Het doel is het bewustzijn voor informatiebeveiliging te vergroten.

Meer informatie op www.secbiz.org