Adverteren op Instagram: online marketing of productplaatsing

Adverteren op Instagram: Sinds enkele weken is het nu mogelijk, ook op het snelst groeiende sociale netwerk, dat bedrijven en particulieren nu betaalde advertenties kunnen plaatsen. Als Instagram-bureau moesten we natuurlijk meteen een eerste blik werpen. Klassieke reclame heeft zich altijd toegespitst op het product of de dienst waarvoor reclame wordt gemaakt. Maar op sociale netwerken, vooral op Instagram, is het belangrijk om reclame slim te verpakken in “alledaagse beelden”. Er is geen tweede blik op Instagram. Dit betekent dat de boodschap op het eerste moment moet zitten. Lees hier meer over de grondbeginselen: Instagram – basisbeginselen en tips voor het sociale netwerk

Foto: Kirill Kedrinski(fotolia.com)

Meer over dit onderwerp vindt u in de online cursus Facebook Marketing (inclusief Instagram Ads) of in de blog van mijn social media marketing bureau.

Instagram

Voor het eerst sinds het netwerk een paar jaar geleden begon, hebben bedrijven en ondernemingen nu de kans om hun marketing- en reclameboodschappen te richten op een jonge doelgroep in het Instagram-universum. Het gaat dus niet meer alleen om productplaatsingen bij Instagrammers en bloggers, maar ook om de mogelijkheid om rechtstreeks een reclamecampagne op Instagram te plaatsen. Wat betekent dit voor social media managers in bedrijven en ondernemingen?

Hoe ziet Instagram-reclame eruit?

De advertenties op Instagram zijn geen klassieke advertenties, links en rechts geplaatst, naast tekst of beeldinhoud. Ze worden onder elkaar weergegeven, in dezelfde tijdlijn als de berichten van vrienden. De advertenties worden dus discreet in de stroom van de tijdlijn gehouden (beeld na beeld) om de leesstroom niet te verstoren. Het is ook goed dat reclame niet direct als zodanig herkenbaar is.

Adverteren op Instagram biedt veel inhoud, weinig ruimte

Het sociale netwerk Instagram is bijna uitsluitend toegankelijk op mobiele telefoons en tablet-pc’s. Dit betekent dat het scherm de gebruiker ook slechts beperkte weergavemogelijkheden biedt voor afbeeldingen en grafieken. Daarom worden alle afbeeldingen op Instagram weergegeven in een tijdlijn, de een onder de ander.

Reclametekeningen en -afbeeldingen moeten daarom altijd zo worden gepland dat zij passen bij de bruikbaarheid en de lay-out van het netwerk. Minder is vaak meer: minder lettertypes, bijvoorbeeld. In plaats daarvan richten wij ons als Instagram-bureau meer op emoties en een precieze focus op het betreffende product of de dienst. Op die manier worden reclameboodschappen verpakt in beeldelementen, minder in tekst en klassieke reclameteksten van bureaus.

Hoe ziet emotionele Instagram-reclame eruit?

Klassieke reclame heeft zich altijd toegespitst op het product of de dienst die wordt gepromoot. Op sociale netwerken, vooral op Instagram, is het echter belangrijk om reclame slim te verpakken in “alledaagse beelden”. Er is geen tweede blik op Instagram. Dit betekent dat de boodschap op het eerste moment moet zitten. Dit kan bijvoorbeeld een koele, cafeïnehoudende frisdrank zijn die…

  • Fout… is op de voorgrond.
  • Juist… wordt gedronken door drie jonge vrouwen op een muziekfestival.

Waarom? De verkeerde manier zou een klassieke reclame zijn, maar in de sociale media is het belangrijk zich aan te passen aan het totaalbeeld. De gebruiker herkent niet onmiddellijk, of zou niet onmiddellijk moeten herkennen, dat het om een advertentie of reclame-inhoud gaat. Dit geeft het reclamebedrijf een aanzienlijk voordeel als het gaat om public relations op sociale netwerken.

Verpakken van reclameboodschappen – beelden of reclametekst?

Reclameboodschappen kunnen niet alleen in tekstinhoud worden gecomprimeerd. Afbeeldingen en grafieken zijn bijzonder geschikt voor Instagram. Het is belangrijk ervoor te zorgen dat het reclamekarakter niet te sterk is. Net zoals hierboven beschreven, kunt u gebruik maken van emotionerende beelden. Producten en diensten zijn slechts accessoires. Het voordeel van een “normaal” uitziende afbeelding is dat de gebruiker zich de situatie direct kan voorstellen en dus ook direct een emotionele band met de reclame heeft – of hij dat nu wil of niet. Misschien heeft hij dezelfde situatie al meegemaakt?

Instagram heeft al een emotioneel effect op gebruikers door het zeer eenvoudige gebruik van de tijdlijn (chronologische opeenvolging van beelden); reclame is nauwelijks te herkennen in de overvloed aan beelden, slim geplaatst in de stream. Gebruikers staan dus open en ontvankelijk voor indrukken, omdat ze verwachten foto’s van vrienden op Instagram te zien. De gebruiker staat open voor berichten en is er aanvankelijk zeker van dat hij ze aanvaardt. Lees hier meer over de grondbeginselen: Instagram – basisbeginselen en tips voor het sociale netwerk