Onroerend goed zeepbel – Ontstaan & Gevolgen

Vastgoedzeepbel – Hier krijgt u een kort overzicht van wat een vastgoedzeepbel is, hoe hij ontstaat en wat de gevolgen zijn als hij barst. Onroerend goed zeepbel – kort en bondig uitgelegd:

Wat is een vastgoed zeepbel?

Velen die het woord vastgoedzeepbel horen, vragen zich eerst af wat de term inhoudt. Een vastgoedzeepbel is een vorm van speculatieve zeepbel. De term vastgoedzeepbel betekent dat vastgoed tegen te hoge prijzen wordt verkocht en over het algemeen overgewaardeerd is. Hoe hoger deze prijzen worden, hoe groter de vastgoedzeepbel wordt, tot hij uiteindelijk barst nadat hij zijn hoogtepunt heeft bereikt. Zodra het barst, dalen de prijzen abrupt.

Hoe ontstaat een vastgoedzeepbel?

De voorwaarde voor het ontstaan van een vastgoedzeepbel is een grote vraag naar vastgoed, die van invloed is op de prijs van vastgoed. Onroerendgoedbubbels kunnen om verschillende redenen ontstaan. Een veel voorkomende reden is een laag rentebeleid in combinatie met stijgende onroerendgoedprijzen. Als de voorwaarden voor het verstrekken van een lening worden versoepeld, kunnen meer mensen een lening aangaan, waardoor de vraag naar onroerend goed en dus ook de prijzen stijgen.

Een andere reden voor het ontstaan van een vastgoedzeepbel zijn stimuleringsprogramma’s van de overheid. Een voorbeeld hiervan zou de verlaging van een belasting zijn.

Hoe komt het dat een vastgoedzeepbel barst?

Een vastgoedzeepbel barst precies wanneer de voorheen enorm hoge vraag plotseling afneemt. Maar waardoor daalt de vraag plotseling? Er zijn twee verschillende mogelijkheden. Hetzij omdat kopers hopen op dalende prijzen en om die reden de aankoop van een eigendom uitstellen tot in de toekomst, hetzij omdat meer eigendommen worden verkocht omdat de eigenaars bang zijn dat de vastgoedprijzen zullen dalen en zij een zo hoog mogelijke prijs voor hun eigendom willen bereiken. Als gevolg van een dergelijke situatie zijn er meer aanbiedingen, daalt de vraag en dus ook de prijzen.

Onroerend goed zeepbel of toch nu kopen? – Video

Onroerend goed zeepbel barst – De Gevolgen

Onroerend goed zeepbellen veroorzaken veel gevaren. De laatste vastgoedzeepbel in Duitsland heeft bijgedragen tot de financiële crisis in 2007. De gevolgen van een gebarsten vastgoedzeepbel zijn langdurig. Terwijl de vastgoedzeepbel nog steeds bestaat, staan de sociale gevolgen op de voorgrond. Vooral in de grote steden is huisvesting voor de meerderheid van de mensen bijna onbetaalbaar. Maar zodra de zeepbel barst, komen de economische gevolgen aan het licht.

Ook vastgoedeigenaars die hun eigendom willen verkopen of die nog met een vervolgfinanciering worden geconfronteerd, voelen de negatieve gevolgen van de vastgoedzeepbel. Door de verkoop van het onroerend goed kunnen de eigenaars niet alleen geen winst meer maken, maar moeten zij meestal zelfs rekening houden met een groot verlies. Als het onroerend goed is gekocht op een moment dat de zeepbel bijzonder groot was, is het verlies enorm. Maar niet alleen dergelijke omstandigheden zijn denkbaar. Als een vastgoedzeepbel barst en de vervolgfinanciering voor het onroerend goed op hetzelfde ogenblik moet worden betaald, moeten eigenaars vaak rekening houden met een stijging van de rentevoeten. De maandelijkse aflossing kan door deze omstandigheid enorm oplopen. Als u in deze situatie in financiële problemen komt, loopt u het risico dat u het pand tegen een lage prijs verkoopt en een verlies moet incasseren.

Meer infografieken vindt u op Statista

Onroerend goed zeepbel in Duitsland

De laatste vastgoedzeepbel in Duitsland vond plaats aan het eind van de jaren negentig. Zeven jaar lang bleven de vastgoedprijzen stijgen en was de vraag enorm. Hoe ontwikkelt de vastgoedmarkt zich? U kunt hier meer antwoorden vinden: